Mozaik utcai vizsgaállomás: 16 vizsgabiztos kaphat letöltendőt a 300 milliós vesztegetés miatt

2023. január 5. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Két és fél évvel az ügyészségi akció után vádemelésig jutott a Mozaik utcai vizsgaállomást érintő visszaélések ügye: a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt vádat emelt 58 fő ellen a Fővárosi Törvényszéken – írják a sajtóközleményükben. A Központi Nyomozó Főügyészség nem nevezi meg konkrétan, hogy a Mozaik utcai állomásról van szó, de a kapcsolódó anyagok és az előzmények miatt az ügy egyértelműen azonosítható.

A vádirat szerint 2016 elején az autók hatósági műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok (ők mind kormánytisztviselők) abban állapodtak meg, hogy pénzt kérnek, illetve fogadnak el a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől.

A műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a gördülékeny vizsgáztatásért rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak

alapdíjnak tekinthető vesztegetési pénzt. Az 5 000 forintos alaptarifát műszaki hibák esetén további összeggel egészítettek ki.

Az ügyben 39 ügyintéző érintett. Ők összesen kb. 300 millió forint korrupciós pénzt adtak át 16 vizsgabiztosnak, 58 000 autó miatt. A 16 vizsgabiztos a pénzt egymás között elosztotta, így naponta ezzel akár több tízezer forintot is kerestek. Azért, hogy ez az egész ne derüljön ki, a vizsgabiztosok 4 másik, a vizsgaállomáson dolgozó hivatalos személynek kenőpénzt fizettek a vesztegetési pénzekből. Az aktív vesztegetők közül egy ügyintéző, míg a hivatalos személyek közül többen tettek beismerő vallomást.

Az ügyészség a vizsgabiztosok esetében letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést, végleges hatályú közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott, míg az ügyintézők többsége egy-két millió forintos pénzbüntetésre számíthat.

Vagyonelkobzás céljából a hivatalos személyektől és hozzátartozóiktól lefoglaltak és zár alá vettek több ún. vagyonelemet is, amik nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal. A lefoglalás értéke meghaladta az átvett vesztegetési összegek értékét.

Volt több olyan vizsgabiztos, akinek balatoni ingatlanát, illetve nagyobb értékű új autóját érintette a lefoglalás, de szinte mindegyiküknél talált az ügyészség készpénzt, illetve értékpapír vagy befektetési számlán lévő többmilliós megtakarítást is.

Az ügy hátteréről, jelentőségéről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!