Magyar pénz infláció nélkül: ilyenek lesznek az idei emlékérmék

2023. január 4. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy témában összesen huszonnégyféle emlékérmét bocsát ki idén a Magyar Nemzeti Bank. A január 16-án, reggel 9 órakor kezdődő, majd huszonegy napon át az előjegyzési keret erejéig tartó programban egy nagy értékű arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel. A jegybank közleménye szerint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is bekerülnek a kínálatba, így a pár ezer forint névértékűtől a 30 ezer forintos ezüst Petőfi-érmén át az I. András királyról szóló, félmillió forintos aranyból készült érméig sokféle változat közül lehet választani.

Az emlékérmék egy része fontos évfordulók alkalmából készül. Ilyen például a Himnusz megírásának és Petőfi Sándor születésének kétszázadik és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója. A kollekció részei még a Csokonai Vitéz Mihály születésének kétszázötvenedik, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár fennállásának háromszázadik évfordulójára készített érmék is, de az MNB az Országos Mentőszolgálat működésének hetvenötödik éve alkalmából szintén külön érmét ad ki.

A fentiek mellett folyatják az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából sorozatot, amelyben az idei év legértékesebb darabját, az I. Andrásról szóló, fentebb említett arany érmét vásárolhatják majd meg az érdeklődők. Ebből mindössze ötszáz példányt adnak ki. Szintén folytatják a nemzeti emlékhelyeket, vagy a magyar felfedezőket és találmányaikat népszerűsítő téglalap alakú, illetve a magyar pásztor- és vadászkutya-fajtákat, valamint a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató népszerű érmesorozatokat is, de két új darabbal bővül a a magyar származású matematikai Wolf-díjas kutatókat felvonultató sorozat is. Külön érdekesség a Nemzeti Hauszmann Program emlékérme-sorozaté, amelynek darabjai hatszögletűek és mozaikszerűen összeileszthetőek lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!