15 millió forintra bírságoltak egy pult alatt pénzt váltó utazási irodát

2023. január 4. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

15 millió forintra bírságolt egy pult alatt pénzt váltó utazási irodát a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy a budapesti Ádám Travel Utazási Szolgáltató Kft. korábban kiemelt közvetítői megbízási szerződéssel rendelkezett arra vonatkozóan, hogy egy pénzügyi intézmény nevében, javára pénzváltási tevékenységet végezzen. A társaság ugyanakkor azután is folytatta a pénzváltást, hogy a pénzügyi intézmény megszüntette a vele kötött megbízási szerződést. Az utazási iroda az általa használt üzlethelyiségben pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett, és több száz pénzváltási ügyletet kötött az ügyfelekkel.

A jegybank megállapította, hogy az Ádám Travel a pénzváltás végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel, ezért az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság folytassa a pénzváltási tevékénységet. A jogsértés miatt 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabtak ki a cégre. Az ügyben az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést is tesz.

Az MNB kiemelte, hogy súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság – nyilatkozatai és pénzpiaci közvetítői múltja alapján – tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Szintén súlyosító körülménynek minősült, hogy az Ádám Travel, illetve annak képviselője az MNB vizsgálata során nem volt együttműködő, sőt a tényállás tisztázását akadályozó, illetve valótlan állításokat tett. Enyhítette viszont a bírság mértékét, hogy a jogsértésnek nem volt tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!