Vadludak tízezreit üldözhették el a tatai Öreg-tóról az év végén petárdázók

2023. január 2. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

A tatai önkormányzat egy 2018-as rendelete korlátozza a pirotechnikai eszközök használatát a városban, mivel az ott lévő Öreg-tó minden télen vadludak tízezreinek nyújt télen menedéket és pihenőhelyet. Ezúttal azonban hiába volt a tiltás, hatalmas tűzijátékozást rendeztek a helyiek szilveszter éjjel – írja a Kemma.hu megyei hírportál.

Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület illetékese a lapnak azt mondta, hogy öt évre visszamenőleg a mostani szilveszterkor lőtték fel a legtöbb pirotechnikai eszközt. „Mindössze 1200 madár maradt bent a tavon éjszaka, ami annyit jelent, hogy mintegy 13 ezer lúd menekült ki a vízről a hanghatásoknak köszönhetően. Ezek szétszóródnak szerte az országban, és semmiféle biztosíték nincsen sajnos arra, hogy még az idén visszatérnek az Öreg-tóra” – nyilatkozta a szakember.

Ráadásul a szilveszteri 13 ezres állomány is csak töredéke volt annak, ahány vadlúd december elején a tavon pihent. „A különféle hanghatások már a karácsonyt követő első napokban is halhatók voltak a városban, aminek köszönhetően a mintegy 30 ezer lúd bő felét már szilveszter előtt elüldözték” – írja a megyei lap, amely videót is készített a szilveszteri petárdázásokról.

A lap megjegyzi: a rendőségre több bejelentés is érkezett a tűzijátékok miatt, de mire a járőrök a helyszínre értek, a tettesek már köddé váltak. A Madártani Egyesület radikálisabban szeretne fellépni a vadludak védelme érdekében, ehhez most adatokat gyűjtenek az év végi petárdázásokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!