Az MNB több mint 50 milliós bírságot szabott ki a MagNet Bankra

2023. január 02. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 51,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a MagNet Bankra a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése terén feltárt hiányosságok miatt, a jegybank hétfői közleménye szerint a problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, de kijavításuk elengedhetetlen, írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank 2020. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot nézte át. A vizsgálat feltárta, hogy a bank sok esetben nem dolgozta fel a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás gyanújára vonatkozó szűrési riasztásokat. Emiatt nem tudott időben eleget tenni bejelentési kötelezettségének az illetékes hatóság felé, illetve nem volt képes megfelelő kockázatcsökkentő intézkedéseket hozni.

Az MNB hiányosságokat állapított meg a hitelintézet bejelentési és ismételt bejelentési gyakorlatában is. A hitelintézet többek között nem a jogszabályoknak, illetve a szerződéseiben foglaltaknak megfelelően ellenőrizte a pénzváltási tevékenységet végző közvetítőit sem.

Az MNB 2023. január 31. és május 31. között kötelezte a bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosbító körülményként vette figyelembe egyes hiányosságok rendszerszintű, ismétlődő jellegét, gyakoriságát, illetve a biztonságos működésre gyakorolt hatását és a mulasztás kockázatát. Enyhítő körülménynek számított viszont, hogy a MagNet Bank a vizsgálatnál együttműködött, illetve több jogszabálysértő gyakorlat miatt már intézkedett.

Legutóbb az MNB 16,3 millió forintra bírságolta az Eximbankot vállalatirányítási, adatszolgáltatási, szabályozási és tőkemegfelelési hiányosságok miatt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!