Az MNB 16,3 millió forintra bírságolta az Eximbankot

2022. december 23. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalatirányítási, adatszolgáltatási, szabályozási és tőkemegfelelési hiányosságok miatt 16,3 millió forintra bírságolta a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t (Eximbankot), írja az MTI. A bank működését a jegybanki vizsgálatnál feltárt problémák nem veszélyeztetik.

A jegybank eljárásából kiderült, hogy a hitelintézet a vezetői információs rendszer szabályzatában, és a belső ellenőrzési szabályzatban nem, vagy nem pontosan rögzített a gyakorlatban alkalmazott riportokat, eljárásokat. A bank emellett nem végezte el határidőre egyes belső szabályzatainak felülvizsgálatát. És többek között kitöltési hiányosságok is felmerültek, mert egy ideig hibás adatokat szolgáltatott a jegybanknak.

A bírság megállapításánál a jegybank súlyosbító körülményként értékelte, hogy több hiányosság jelentős kockázatot okozott, az egyik pedig már régóta fennállt.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a pénzügyi szereplőkre és az ügyfelekre, a hiányosságokat pedig részben már az ellenőrzési eljárás alatt az Eximbank pótolta. A többi hiba kijavítását a hitelintézet március 31-ig vállalta. Az intézkedések végrehajtásáról készített belső jelentést május 15-ig kell elküldeniük a jegybanknak

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!