Nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvános, mennyit repülnek a honvédség gépeivel az állami vezetők

2023. január 2. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői cikkében arról írt a Népszava, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, amióta májusban elfoglalta a hivatalát, eddig mindössze kétszer repült kereskedelmi járattal. Egyszer az angol királynő temetésére, egyszer pedig Rómából Budapestre. Novák közösségi oldalára felrakott videókból az derült ki, hogy a Honvédség gépeit többször használta.

A Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú, tizenkét személyes business jetjével látogatta meg az azóta megbukott brazil Jair Bolsanarot exelnököt – aki Orbán Viktor szövetségesének számított –, az első hivatalos látogatására, Varsóba is honvédségi géppel ment, méghozzá a 140 személyes Airbus A319-es típusú gépével.

Az RTL Híradónak az elnöki hivatal nem válaszolt, hogy külön fizettek-e a gépek használatáért, és hogy mennyibe került.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő a Honvédelmi Minisztériumtól szerette volna megtudni közérdekű adatigényléssel, hogy a két gép üzemeltetése mennyibe kerül évente. A minisztériumtól nem kapott válasz a kérdéseire, azt írták neki, hogy a gépek által repült órák száma honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Hadházy számításai szerint óránként milliós összegre tehető egy gép használata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!