Jásztelek főterén, a templomban állították ki a falu ellopott harangját, amit az FBI segítségével kaptak vissza

2023. január 2. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre a falu főterén lévő nagytemplomban, az oltár előtt van kiállítva az a harang, amit huszonegy éve loptak el a körülbelül 1800 lakosú Jásztelek külterületén álló kis kápolnából – írja a Blikk. Arról már a Telex is beszámolt októberben, hogy magyar-amerikai együttműködés nyomán került vissza huszonegy év után az Egyesült Államokból az ellopott harang, amit még 1937-ben öntöttek.

A Blikk mostani cikkéből kiderül, hogy a harangot tavaly februárban az amerikai Seattle-ben élő Horváth Márta fedezte fel az interneten, egy amerikai régiségeket bemutató oldalon. A fotón lévő harangon magyar feliratokat, köztük Jásztelek nevét is meglátta, így levelezni kezdett Turóczi Edinával, a művelődési ház igazgatójával. „Aztán egy nap megjelent a külügyminisztérium munkatársa és vele jött egy FBI nyomozó is, Edinát kérdezgették” – írja a lap.

Forrás: Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldala
Forrás: Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldala

A Havas Boldogasszony kápolna harangját az FBI végül lefoglalta. Végül amerikai magyarok és az FBI segítéségével megoldották a Magyarországra szállítását is, amire a községnek aligha lett volna pénze.

„Amióta itthon van, sok embert behozott már ide a templomba, ez lett a mi látványosságunk” – mondta a Blikknek Turóczi Edina.

A harang egyelőre a falu központjában lévő nagy templomba került, de még nem tudni, hol lesz a végleges helye. A kápolna ugyanis, ahol az ellopása előtt függött, a falu külterületén, egy rég nem lakott területen áll, amit már huszonegy éve is csak ünnepkor használtak, azóta pedig igencsak leromlott az állapota.

Turóczi Edina szerint a harang előkerülése egy jel, hogy a kápolnát fel kellene újítani. Nagy Lajosné Vass Magdolna sekrestyés szerint viszont a templomi missziós kereszt alatt lenne jó helye, mondván: „Ott bárki megnézhetné a mi világot látott harangunkat. A magas harangtoronyban úgysem látszódna, a hangját viszont itt hallgathatnánk” – nyilatkozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!