Egy, a fronton lévő kárpátaljai magyar katona beszélt éjfélkor az RTL-en

Legfontosabb

2023. január 1. – 00:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kárpátaljai magyar katonával készült interjút közölt az RTL éjfélkor, aki az orosz-ukrán háború frontvonalában teljesít szolgálatot. Traski Viktor videója közvetlenül a Himnusz után következett, amit tanárok és diákok énekeltek el közösen.

A tanárok szinte egész 2022-ben az oktatás megújításáért és a megalázóan alacsony fizetésük jelentősebb emeléséért demonstráltak. Itt hallgatható meg a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola pedagógusai és diákjai által énekelt Himnusz:

Ezután a Kárpátaljáról származó Traski Viktor matematikus videója következett, aki arról beszélt, önként jelentkezett katonának, korábban docensként dolgozott az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Az orosz invázió első napján nem akarta elhinni, hogy a putyini Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, akkor fogta csak fel, amikor hívták az óvodából, hogy jöjjön a fiáért, mert bezár az intézmény.

Aztán maga döntött úgy, hogy részt akar venni a honvédő harcokban. A családja nem örült a döntésének. A tüzérséghez került, ahol eleinte nem tudta, pontosan mit kell csinálni. Időnként tud beszélni a családjával telefonon:

„A feleségemnek általában annyit szoktam mondani, hogy minden rendben. Ő erre azt válaszolja, hogy akkor gyere haza. Én meg erre azt, hogy jól van, majd jövök.”

Beszélt arról is, mennyire nehéz helyzet az, amikor elveszíti egy bajtársát, aki mellette szolgált. Megmutatta azt a lövészárkot, ahol éppen vannak. Ha meghallják, hogy süvít egy lövedék, négy másodpercük van, hogy lehasaljanak. Bízik abban, hogy mielőbb vége lesz a háborúnak, 2023-ra elsősorban békét kíván mindenkinek. Itt lehet megnézni a Traski Viktorral készült anyagot:

Traski Viktor idén tavasszal szintén a frontról küldött videóban köszönte meg a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!