A fokozottan védett lápi póc lett 2023 hala

2023. január 1. – 15:16

A fokozottan védett lápi póc lett 2023 hala
A lápi póc – Fotó: Magyar Haltani Társaság

Másolás

Vágólapra másolva

A németek magyar kutyahalnak is hívják az apró ragadozót.

Ha év eleje, akkor év hala. A Magyar Haltani Társaság idén is már az év első napján kihirdette, hogy a fokozottan védett lápi póc (Umbra krameri) lett 2023 hala. Szavazni szilveszter napján délig lehetett, és a versenyben a lápi póc 50 százalékos eredményével jelentős különbségű győzelmet aratott a 38 százalékos támogatottságú csapósügér (Perca fluviatilis), illetve a 12 százalékot elérő selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) előtt.

A Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett év hala közönségszavazáson korábban győztek már olyan halak is, amelyekkel akár a balatoni horgászok is tömegesen találkoznak (harcsa, süllő, balin), de az idei választék ritkább fajokból állt. Ritkább, de annál érdekesebb állatokból. Elég, ha annyit leírunk, hogy a német horgászok például magyar kutyahalként, azaz Ungarischer Hundsfisch néven emlegetik a pócot, amely egyszerre több állathoz is hasonlít, hiszen a békahal is ismert elnevezése.

Itthoni ismertségét, megkockáztatjuk, népszerűségét elsősorban Bödőcs Tibor Áder János-paródiájának köszönheti, amelyben a humorista a tárcsásheréjű pézsmaharkályok mellett a lápi pócok mellett is felszólalt.

Ám aki igazi pócot is szeretne látni egy videóban, annak a kétrészes A marasztalt folyó című remek természetfilmet ajánljuk itt és itt.

A hazánkban őshonos, a Duna vízrendszerében, például Ráckeve környékén élő, aprócska, mindössze 8-10 centiméteres ragadozó rövid életű, fokozottan védett, de egy telepítési programnak hála menthető fajunk.

Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát többnyire kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákok, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez, ezeket hangtalan úszással közelíti meg, majd valósággal ráveti magát az áldozatra.

A faj egykor tömegesen élt hazánkban, még emberi fogyasztásra és takarmány céljából is árulták a Somogy megyei piacokon, de mára nagyon megritkult, vesztét a lápi életterek, vagyis a mocsarak lecsapolásának köszönheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!