IDEA Intézet: A magyarok negyede számít arra, hogy elveszíti az állását jövőre

2022. december 30. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar társadalom 39 százaléka, a kedvezőtlen jövedelmi helyzetűek több mint fele jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetének romlására számít 2023-ban – derül ki az IDEA Intézet november 29. és december 12. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az eredmények alapján a társadalom mintegy negyede számol jelenlegi állásának hónapokon belüli elvesztésével. A kutatás eredményei szerint a válaszadók közel negyede (22 százalék) nem vár változást, tizede (9 százalék) pedig a pénzügyi helyzete javulásában reménykedik.

A különböző jövedelmi helyzetű csoportok eltérően látják anyagi helyzetük alakulását: a nélkülözések között élők körében 59 százalék, a jövedelmükből éppen hogy megélők fele romló anyagi körülményekre számít az új évben – olvasható az elemzésben. Ezzel szemben az előnyös anyagi helyzetű válaszadóknak csak mintegy negyede (25 százalék) gondolja, hogy romlik majd a pénzügyi helyzete, míg több mint felük (52 százalék) stagnálást (37 százalék) vagy pozitív elmozdulást (15 százalék) vár 2023-ban.

Az elemzés szerint a Fidesz-szavazók az átlagnál optimistábbak: 62 százalékuk szerint a következő 12 hónapban stagnálni (43%) vagy javulni (19%) fognak anyagi kondíciói, és csak minden hatodik (16 százalék) válaszadó bizonyul borúlátónak a kérdésben. Ehhez képest az ellenzéki szavazók majdnem kétharmada (62 százalék) anyagi romlását vetíti előre, és mindösszesen csak egyötödük bízik abban, hogy jelenlegi anyagi helyzete jövőre is változatlan marad (16 százalék) vagy javulni fog (4 százalék).

Arról itt írtunk korábban, hogy az ellenzéki kötődésű intézet mérése szerint a Fidesz támogatottsága pontosan ott jár, ahol a választást megelőző időszakban.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. november 29. és december 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!