Karácsony után elmúlik a jótékonyság, de mi kitoljuk szilveszterig

2022. december 29. – 15:28

Karácsony után elmúlik a jótékonyság, de mi kitoljuk szilveszterig
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A városban évek óta rendeznek téli és tavaszi élelmiszer-adományozásokat civilek: a meleg étel mellett gyümölcsöt, édességet és zöldségféléket is kapnak a rászorulók. Az adományozók többsége magánember, a kiosztásban önkéntesek vesznek részt. Szerdán az utcán, csütörtökön az egyik hajléktalan-melegedőben tartottak ételosztást.

Szegeden 2010 óta működik a Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány, azóta rendszeresen tartanak ételosztásokat, általában évente kétszer: december végén a két ünnep között, valamint május 1-én. Szalma Róbert, az alapítvány elnöke a Telex kérdésére a szerdai ételosztáson elmondta, hogy ötszáz adag vegetáriánus székelykáposztát készítettek. Valószínű, hogy még többre is lenne igény, de az Alapítvány ennyit képes megfőzni és kiosztani. Az étel szója és árpagyöngy hozzáadásával készült, azért húsmentes, mert így mindenkinek megfelel akkor is, ha nem akar nehezebb ételt enni.

Szalma Róbert, a Boldogságfalva Alapítvány elnöke a szedőkanállal – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Szalma Róbert, a Boldogságfalva Alapítvány elnöke a szedőkanállal – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az ételosztás költsége egy alkalommal hat-hétszázezer forint között van. Sokan hoznak tárgyi adományokat. A szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány, amely szintén rendszeresen támogatja a rászorulókat, erre az alkalomra két láda édességet hozott. Szeged városa és önkormányzati képviselők mellett többségében magánemberek voltak az adományozók, továbbá cégek és vállalkozók is hozzájárultak a költségekhez.

Türelmes sorban állók

Az önkéntesek nem csak meleg ételt osztottak, hanem zöldségeket: hagymát, krumplit, répát is tettek a szatyrokba, mellé almát, narancsot, és édességeket, csokoládét is.

Egy kis boldogság a sorban állás után – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Egy kis boldogság a sorban állás után – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A rászorulók a szociális hálózatban értesülhettek az ételosztásról: a Vöröskereszten, a Máltai Szeretetszolgálaton és a Családsegítő Központon keresztül juthattak ételjegyhez az igénylők, így mindenki biztos lehetett abban, hogy jut neki meleg ennivaló és ajándékcsomag. Szalma Róbert tapasztalatai szerint a sátorhoz érkezők többsége hátrányos helyzetű: idős, beteg, illetve vélhetően hajléktalan ember, és nagyon hálásak az adományért. Szalma úgy látja, növekszik Szegeden a rászorulók száma, de szerinte az biztató, hogy akinek szüksége van segítségre, megtalálhatja a forrásokat.


A sorban állók türelmesen várták, hogy a sátorhoz érjenek. Sokan több nagy szatyorral érkeztek, amiket az alapítvány önkéntesei megtöltöttek élelmiszerrel, néhányan alig bírták elcipelni, annyit kaptak.

Székelykáposzta-adagok a padon – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Székelykáposzta-adagok a padon – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Voltak, akik ételhordóban vagy nagyobb edényben több adag ételt is elvittek, mások azonnal, még helyben, melegen megették az adagjukat, pár szelet kenyérrel együtt. Az ötszáz adag most is elfogyott.

Több rászoruló, kevesebb támogatás, növekvő árak

Csütörtökön délben a hajléktalanok újszegedi melegedőhelyén tartott ételosztást a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete. Az ennivalót az egyesület és az Őrangyal Gasztroház Vegetáriánus Étterem együttműködése révén a vendéglőben főzték meg, a menü húsmentes, búzafehérjével meg gombával dúsított gulyásleves volt , 350 adagot hoztak. A költségeket a civilek fedezték. Május 1 és augusztus 20 körüli időpontokban is szoktak ételt osztani.

Tóth István, a Szöfce vezetője – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Tóth István, a Szöfce vezetője – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex


Tóth István, a civil szervezet vezetője a Telex kérdésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány időszakát kivéve már évek óta tartanak hasonló jótékonysági akciókat az újszegedi hajléktalan melegedőhelyen.

„Karácsony után elmúlik a jótékonyság, de mi kitoljuk szilveszterig”

– mondta Tóth. Szintén évek óta, minden héten pénteken adományokból származó ruhákat és tartós élelmiszereket is kaphatnak a rászorulók a SZÖFCE egyesületi klubhelyiségében. A szegedi nagybani piac két kereskedőjétől is érkezik támogatás, így szétosztható zöldséghez és gyümölcshöz is hozzájutnak.

Tóth István tapasztalatai szerint egyre többen vannak a városban, akik hozzájuk fordulnak, mert rászorulnak az ilyen fajta segítségre, akadnak köztük családosak és egyedülállók egyaránt, és sok idős ember is. A SZÖFCE korábban kapott támogatást a jótékonysági akciókra Szeged önkormányzatától, de az utóbbi években ez elmaradt. Mivel egyre drágább az élelmiszer, a szállítási költség és minden más ára nőtt, Tóth attól tart, hogy eljön az idő, amikor már nem lesz miből folytatni az adományozást.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!