Négy jelölt közül kerülhet ki a következő magyar űrhajós

2022. december 28. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Ha minden a tervek szerint halad, nemsokára ismét az űrbe repülhet egy magyar asztronauta. A kormány felhívására több ezren jelentkeztek űrhajósnak január végéig.

244 érvényes pályázatot fogadtak be, és az elmúlt egy évben nyolc főre szűkült a kör. Őket jelenleg Magyar Honvédség légiereje teszteli a kecskeméti bázison. A Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, hogyan hat az extrém gyorsulás a kiválasztott űrhajós-jelöltekre.

Heteken belül bejelentik a négy magyar űrhajós-jelölt nevét, akik közül valaki feljut az űrállomásra a tréning után.

A tervek szerint halad a HUNOR, azaz Hungarian to Orbit (Magyart a Föld körüli pályára) program – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A tréning végén az eredményeket összesítve dől el, ki lesz az a kiválasztott, aki feljut az űrállomásra. A tervek szerint a többiek a földi központból fogják segíteni a küldetését.

Ferencz Orsolya arról beszélt, hogy a programban kifejezetten magyar cégek, kutatóhelyek, egyetemek fejlesztései és kísérletei lesznek a fókuszban, de partnerünk az Európai Űrügynökség (ESA), ahogyan az amerikai Axiom Space és a NASA is. Mint fogalmazott, program legnagyobb értéke az úgynevezett űrhajós idő, amelyet a magyar asztronauta kutatással tölthet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A kísérletek között orvostudományi, űrélettani, gyógyszerkutatási vagy a növénytermesztéshez, illetve táplálkozáshoz kapcsolódó vizsgálat is van. Az egyik legfontosabb pedig a sugárzásmérés lesz. A leendő magyar űrhajós az Európai Űrügynökség minősített asztronautájaként az Európai Űrügynökség kísérleteinek végrehajtásában is részt vesz.

A miniszteri biztos azt is mondta, hogy az új magyar űrhajóst a középiskolai oktatásba is szeretnék bevonni szerte a Kárpát-medencében. „Ez olyan élményt és motivációt adhat a fiatal generációknak, amelyet Farkas Bertalan repülése jelentett annak idején, hiszen az ő űrutazásának hatására generációk sora indult el a természettudományok irányába” – fogalmazott Ferencz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!