Novák Katalin: Egyenrangú viszonyunk van Orbán Viktorral

2022. december 26. – 19:56

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin karácsonyi interjút adott a kormányközeli TV2-nek, a beszélgetés legérdekesebb része az MTI szemléje szerint az oktatás körül kialakult helyzetről szólt.

A pedagógussztrájkról szóló kérdésre Novák Katalin azzal válaszolt, hogy Jelenits tanár úr 90 éves születésnapja alkalmából az Új Emberben készített interjúban jó volt olvasnia, hogy egy ízig-vérig pedagógus miként beszél a tanárok szerepének fontosságáról, hogy mennyire nem becsülhetjük meg eléggé azokat, akikre a gyermekeink nevelését bízzuk.

A szülők mellett a pedagógusok jelentik a kulcsot ahhoz, hogy a gyerekeinkből milyen felnőttek válnak – jelentette ki köztársasági elnök. Ezért álláspontja az, hogy

függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon.

Hogy pontosan mennyi lenne ez az anyagiakban kifejezhető megbecsültség, azt Novák nem részletezte, kommunikációja így is figyelemre méltó, ugyanis a kormány minden szereplője azt hangsúlyozza hónapok óta, hogy a beígért tíz százalékon felül (miközben ugye 20 százalék fölött jár az infláció) akkor tudnak nagyobbat emelni, ha sikerül megállapodni az európai uniós forrásokról. A megállapodás egyelőre továbbra is feltételes módban van, és a kormány a folyósítás esetére is egy olyan tervvel állt elő, amelyet az érintett szervezetek elutasítottak.

A beszélgetés másik érdekes pontján Novák hangsúlyozta, hogy egyenrangú, korrekt viszonyuk van Orbán Viktorral, és örömét fejezte ki, hogy ma Magyarországon az ország két vezetője rendszeresen érdemben tud beszélni egymással. Meggyőződése, hogy ez a magyar emberek érdeke – tette hozzá.

Kijevi utazásáról Novák azt mondta, azért fogadta el Volodimir Zelenszkij elnök meghívását az afrikai országoknak szánt gabonaexportról szóló találkozóra, hogy kifejezhesse Ukrajna felé a szolidaritását, és rajta keresztül kapcsolódhasson Magyarország egy ilyen humanitárius akcióhoz.

Arról is beszélt: a diplomácia világában számos eszköz van arra, hogy érzékeltesse, amiről úgy gondolja, hogy érzékeltetnie kell, mert az országa érdeke azt kívánja. Közölte: egyet tud érteni a magyar külpolitikával, ő ehhez hozzátenni tud, nem ezzel szemben szeretne menni.

Az államfő jelezte: első ünnepi elnöki köszöntőjében igyekszik majd méltóképpen megjelenni, és olyan hangon megszólalni, amit akkor fontosnak tartanak a magyar emberek. Bízik abban, hogy a nézők azt fogják érezni: nemcsak közöttük él, hanem velük éli ő is a mindennapjait. Őt is a magyar embereknek a problémái, kérdései foglalkoztatják nap mint nap, és azon gondolkodik, hogy köztársasági elnökként mit tehet azért, hogy mindenki érezze: több az, ami összeköti a magyarokat, mint ami elválaszt és megkülönböztet – fogalmazott a köztársasági elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!