Brutálisan megemeli a biztosítók különadóját a kormány

2022. december 24. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

December 23-án éjjel, amikor az ország éppen ráfordult a karácsonyi ünnepre, egyfajta korai ajándékként 440 oldalas különkiadással jelentkezett a Magyar Közlöny, benne egy csomó új jogszabállyal, részletszabállyal, rendelettel, módosítással. A legnagyobb hatású ezek közül a gyógyszeripai szereplőkre kivetett új különadó, ami több 10 milliárd forintos nagyságrendben von el pénzt az iparágtól.

Ebben a rendeletben azonban elbújik még egy, potenciálisan szintén milliárdos nagyságrendű adóemelés, amit a Portfolio vett észre, és jogásznyelven így hangzik:

„A Korm. rendelet a) 16. § (4) bekezdés a) pont ac) alpontjában a ”7„ szövegrész helyébe a ”12„ szöveg, b) 16. § (4) bekezdés b) pont bc) alpontjában a ”3„ szövegrész helyébe az ”5„ szöveg lép.”

Ez a biztosítók idén nyáron bevezetett extraprofitadójára utal, és emeli meg annak adókulcsát 7-ről 12 százalékra, illetve 3-ról 5-re, azaz közel a duplájára. Az emelés a biztosítási szolgáltatás nyújtásából származó összegek két fajtájára érvényes, ha az azokból befolyó pénz meghaladja az évi 36 milliárd forintot.

A Portfolio számításai szerint a biztosítóktól beszedett extra adó idén nagyjából 170 milliárd forintot tesz ki, miközben a teljes szektor nyeresége tavaly 70 milliárd volt – és a különadó jövőre tovább emelkedik. A bejelentés elég váratlanul érte a szakmát, az időpontja miatt különösen, így egyelőre arra sincsenek becslések, mennyi plusz pénzt várhat ettől az állami költségvetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!