400 millió forintba került eddig a sosem használt lélegeztetőgépek raktározása

2022. december 24. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Covid-járvány idején Magyarország 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért. A beszerzés már annak idején is viták kereszttüzében állt, leginkább azért, mert elég fura közvetítőcégeken keresztül meg az üzlet; akadtak olyanok is közöttük, amelyekből több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosai, és rövid úton meg is szüntették őket.

De kritikák érték a beszerzett mennyiséget is. Maga Orbán Viktor is 7-8000 lélegeztetőgépről beszélt annak idején, a járvány csúcspontján, amire a magyar egészségügynek szüksége lenne – ennek végül a dupláját vettük meg. (De voltak olyan hangok is, amik szerint a megfelelő szakembergárda hiányában még ennél is jóval kevesebbet tud csak a hazai egészségügy valóban használni.) Ráadásul amiket végül használatba vettek, azoknak a minőségéről és megbízhatóságáról elég hajmeresztő dolgokat mondtak az orvosok.

A járvány levonulásával most – mint az RTL híradójából kiderül – a csillagászati összegért beszerzett készlet nagy része, több mint 10 ezer darab kibontatlanul várakozik raktárakban. A raktározás költsége eddig nagyjából 400 millió forintra rúg. A használatlan gépeket Szijjártó Péter tájékoztatása szerint megpróbálták eladni, illetve több százat el is ajándékoztak belőle, de a nagy részük továbbra is csak porosodik. Az RTL kérdésére a kormányzati tájékoztatási központ azt felelte, ez stratégiai készlet, amire a magyar emberek biztonságát szavatolja, a járványok, háborúk és migráció által nehezített évtizedben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!