Adósságkonszolidáció: Alapítványivá tett orvosi egyetemnek jutott, több állami kórháznak viszont nem

2022. december 22. – 07:26

Másolás

Vágólapra másolva

30 milliárd forintot adott az állam a kórházak adósságainak törlesztésére, ám az összegből 25 kórház egyáltalán nem kapott, és azoknak sem elég az adósságok rendezésére, akik részesültek belőle – írta a Népszava.

A kiutalt összegből azoknak a kórházaknak jutott, amelyek október végi tartozása meghaladta havi állami finanszírozásuk egyhatodát. A 30 milliárdos konszolidáció a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétett lista alapján az október végi tartozások 54,5 százalékára elegendő.

Sok kórháznak nem jutott

Az egyhatodos korlát miatt kimaradt a konszolidációból 25 kórház, valamint a Semmelweis Egyetem is, amelynek tartozása 803 millió forint.

Nem jutott a konszolidációból az Országos Kardiológiai Intézetnek, a Heves, a Szabolcs-Szatmár Bereg, a Békés, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Somogy, a Zala és a Győr-Moson-Sopron megyei kórházaknak, de az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Országos Kórházi Főigazgatóság sem kapott a pénzből.

26 olyan kórház van, amelynek jutott ugyan a konszolidációból, de adósságainak így is csak kevesebb mint a felét tudja rendezni.

A kedvezményezett kórházak a napokban utalhatják el tartozásaik ellenértékét a beszállítóknak. Először „a Büntetés-végrehajtás (BV) által nyújtott szolgáltatások számláit kell törleszteniük a kórházaknak. (BV-intézetek szállítanak be például kórházi textíliát.) Ezután jönnek azok, akik több mint hatvan napja várnak a pénzükre. Ha ezután még marad valami az adott ellátóhoz eljuttatott konszolidációs összegből, úgy utalhatnak a kevesebb mint két hónapja lejárt számlákra” – írta a Népszava, kiemelve, hogy a tavalyi évvel ellentétben ezúttal az alapítványi formában működő orvosi egyetemek is kaptak közpénzből forrást a már alapítványi időszakban felhalmozott adósság rendezésre. Ugyanolyan elbírálás alá estek tehát, mint az állami fenntartású intézmények – noha a vagyont már kivonták az állami tulajdon alól, és az alapítványok javára az állam további értékekről, például részvényekről mondott le.

30 kórház viszont az átlagnál többet kapott az összegből, amelynek segítségével adósságának több mint 60 százalékát rendezni tudta.

A legnagyobb összeg, mintegy 2,6 milliárd forint az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórháznak jutott. Még így is marad 1,2 milliárdos adóssága az intézménynek. 2,3 milliárdot törleszt a Pécsi Tudományegyetem – amelynek így is marad 1,6 milliárdos adóssága –, 1,7 milliárdot kap a Dél-pesti Centrumkórház – a fennmaradó tartozás 1,1 milliárd –, a harmadik 1,2 milliárdos támogatással a Szegedi Tudományegyetem, amelynek a törlesztés után 1,5 milliárd forint tartozása marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!