Bardóczi: Irreálisan sokat fizetett három fa elültetéséért a belvárosi önkormányzat

2022. december 22. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Elültettek a budapesti Szomory Dezső téren három „extra méretű” fát, amelynek a beszerzése és telepítése a kapcsolódó munkákkal együtt több nettó 111 millió forintba kerül, írja az rtl.hu.

Már az első tavasszal árnyékot adnak azok a fák, amelyeket a belvárosi Szomory Dezső téren ültetettek el – állította a fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat az rtl.hu megkeresésére. A hivatalos jellemzés szerint „nagyméretű”, illetve „extra méretű” növényeket az elmúlt hetekben telepítették, méghozzá az úgynevezett stockholmi rendszerrel.

A lap szerint így alakultak a kiadások:

  • Fák beszerzése: 30 millió forint.
  • Fák elültetése Stockholm-rendszerrel: 30 millió forint.
  • Az automata öntözőrendszer kiépítése, a téren található szökőkút átalakítása (takarékosabb lesz a működése), valamint az elektromos hálózat fejlesztése: 40 millió forint.
  • Egyéb építészeti, tervezési, ellenőrzési, adminisztratív munkák: 11 millió forint.

A munkákkal április 30-ig kell végezni, a fővállalkozó kivitelező pedig a Penta Kft.

Az mindenképpen pozitív, hogy a kerület „a föld alatti vezetékrendszerekkel átszőtt történelmi Belvárosban” is ültet fát, de az összeg a három fa ültetéséért kicsit soknak tűnik, ezért megkérdeztük az ügyben Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét.

Bardóczi szerint ha tényleg csak a Szomory Dezső tér három fájáról van szó, akkor a 111 millió durván túlárazottnak tűnik, mivel például nem kellett közművet sem kiváltani. A főváros ezt az ültetést fánként 5 millióból megoldotta volna, tette hozzá. Közölte azt is: a túl nagy fák is problémásak: nagy lesz az ültetési sokk. A főtájépítész elmondta, drukkol a fáknak, de a megeredésük a következő 5 évben pengeélen táncol majd.

Megkerestük a kerületi önkormányzatot, hogy tisztázzuk, a 110 millió tényleg csak a három fára ment-e, mert a kerület ugyanezzel a módszerrel a Váci utca déli szakaszán is ültet éppen fákat. Amint megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

Frissítés: a kerületi önkormányzat ugyan még nem válaszolt, de megtaláltuk azt a cikket, amiben Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elismeri, hogy a teljes beruházás becsült költsége nettó 111 millió forint, amelyből maga a kivitelezés 102 millió forint. „Három nagyméretű, a városi környezetet jól tűrő fáról beszélünk, mindegyik életkora meghaladja a 20 évet” – teszi hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!