Villogó táblával figyelmeztetik az M0-s autóútra szemből felhajtókat Csömörnél

2022. december 20. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól erős fényjelzés is figyelmezteti az M0-s autóútra szemből felhajtókat Csömörnél – írja a Magyar Közút közleménye.

A Mobilkép Kft. eszköze radarral érzékeli a rossz irányból érkező járművet, és erős, villogó fényjelzéssel figyelmezteti a sofőrt a veszélyes tévesztésre. A Magyar Közút egy kísérleti program részeként helyezett ki két ilyen villogó, változtatható jelzésképű táblát Csömörnél az M0-s autóút 65-ös kilométerszelvényében lévő csomópont egy-egy lehajtóágán, abban bízva, hogy ezzel tovább csökkenthetik az ilyen esetek számát.

A fejlesztés szembehajtás esetén lép működésbe: villogó sárga alapon behajtani tilos tábla jelenik meg, valamint STOP felirat figyelmeztet a tévesztésre.

A fejlesztés tesztüzeme két év. A Magyar Közút célja, hogy meggyőződjenek arról, hogy a tábla teljesen üzembiztos, valóban csak szembe felhajtásokkor riaszt, máskor nem villog. A fejlesztés akár a kóborló vadállatok jelenlétének jelzésében is hasznos lehet majd. Hozzáteszik, hogy a jövőben is terveznek hasonló fejlesztéseket, ezért a Humda Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodás alapján a szakemberek újabb projektek megvalósítását tervezik a kezelésükbe tartozó gyorsforgalmi hálózaton.

Kiemelik, hogy 2018. január 1. és 2021. december 31. között 18 személysérüléses baleset történt szembehaladó járművek ütközése miatt a hazai autópályákon. Ebből öt halálos kimenetelű volt. Ezen túl több alkalommal történt anyagi káros baleset, és olyan is előfordul, hogy a vétkes jármű baleset nélkül megúszta az ilyen esetet.

A Magyar Közút szerint a szembehajtásos balesetek oka lehet új út forgalomba helyezésénél a megváltozott vonalvezetés, amely nem szerepel egyből a GPS-alapú térképeken. Olyan esetről is van tudomásuk, amikor egy sofőr gyorsabbnak és rövidebbnek gondolta a gyorsforgalmi úton levő benzinkút éjszakai boltjának megközelítését az ellenkező irányú pálya használatával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!