Egészséges kisfiút szült egy tüdőátültetett anya Budapesten

2022. december 20. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egészséges kisfiút szült egy tüdőátültetett anya a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Magyarországon ez az első eset, hogy szív- vagy tüdőtranszplantált páciens gyereket szült – írja az egyetem honlapja.

A 3140 grammal született kisfiú a Balázs nevet kapta, a szakorvosok elmondása szerint érett és egészséges. Az édesanyja is jól van, mindketten elhagyhatták már a klinikát. A császármetszéssel történő szülést dr. Bánhidy Ferenc egyetemi tanár, általános rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese vezette le.

A tüdő- és szívtranszplantáltak terhessége csak különleges esetben, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett engedélyezett a magas kockázati tényezők miatt, éppen ezért a világban sem gyakori, hogy a transzplantáltak terhességet vállalhatnak.

Az anya és gyermeke – Fotó: Barta Bálint / Semmelweis Egyetem
Az anya és gyermeke – Fotó: Barta Bálint / Semmelweis Egyetem

„Extrém eset, hogy transzplantált személy gyermeket szülhet, hiszen bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti” – mondta dr. Bohács Anikó, az anya poszttranszplantációs kezelőorvosa.

Bohács elmondta, hogy az 1992-es születésű anya nagyon jól együttműködött a kezelőorvosaival. Több mint fél évet foglalkoztak a felkészítésével, átgondolva a lehetséges szövődményeket a terhességet megelőzően. A komplikációmentes szülést nagyban segítette, hogy nem voltak társbetegségei, ellenanyagok nem termelődtek a beültetett szervvel szemben, továbbá semmilyen kórokozója és kilökődési folyamata sem volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!