A fogorvosi praxisok finanszírozásán is változtatna a Belügyminisztérium

2022. december 19. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium a fogorvosok finanszírozását is át akarja alakítani a tervezet szerint, ami a minap vált nyilvánossá a kormány honlapján, írja a Népszava. Egyelőre még az orvosok is értelmezni próbálják a tervezetet, ami több egészségügyi miniszteri rendeleten is módosítani, például azt is, hogy a magánellátásában részt vevő orvosok is dolgozni fognak az állami egészségügyben.

A változtatás értelmében megszűnne a körzetek működésének stabilitását adó finanszírozási elem, az alapdíj és teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a fogorvosi praxisok.

Az érintett fogorvosok szerint a változtatás miatt bizonytalanná válik, hogy a költségeiket fizetni tudják-e majd. Egy a Népszavának nyilatkozó szombathelyi fogorvos, Dúl Zoltán szerint ez egy katasztrófa lesz ha bevezetik. „A tervezet szerint négy indikátort vezetnek be. Ha valaki az egyik indikátorban sem ér el pontszámot, akkor nem kap arra a hónapra teljesítmény-finanszírozást. Ez akár havi 800 ezer – egymillió forintos bevételkiesést is jelenthet. Magyarul az a körzet, amelyik így járt, nem tud bért fizetni, anyagot pótolni a következő hónapokban. A minőségmérésnek elvben ösztönözni kellene a jobb ellátásra, a tervezett rendszer viszont csalásra, a pontok optimalizálásra kényszeríti az ellátókat. Ráadásul az energiaválság közepén nem az eddigi finanszírozást kellene szűkíteni, hanem épp ellenkezőleg, inkább azt növelni” – mondta a Dúl Zoltán, aki szerint az új szabályok bevezetése előtt mindenképpen szükség lenne egy úgynevezett tesztidőszakra, hogy a fogászatok ki tapasztalják hogyan alakulnak a költségek, ha csak teljesítményalapú a finanszírozás.

A szakmai szervezeteknek karácsonyig, december 24-ig van idejük észrevételeket tenni az új szabályokkal kapcsolatban, amik a jövő év első napjaiban lépnek hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!