Kíváncsi a december 24-i időjárásra? A legjobb helyen jár

2022. december 18. – 06:47

Másolás

Vágólapra másolva

Vaskos hidegre ébredtünk vasárnap reggel, hat óra körül sokfelé mínusz 4-7 Celsius-fokok voltak az országban, csak a Tisza-tó nyugati térségében mértek 0 fokot.

Vasárnap még marad is a viszonylag hideg, de szép, napos idő: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint többnyire derült vagy kissé felhős idő várható, esetleg Borsodban lehet felhősebb az ég, de csapadék sehol nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű, késő estére az ország legtöbb helyén ismét fagypont alá esik a hőmérséklet, -7 és 0 fok közé hűl le a levegő.

Estétől ugyanakkor nyugat felől felhősödés kezdődik, de csapadék ettől sem várható. A hétfő hajnal még kifejezetten hideg lesz, akár -10 fok alá is eshet a hőmérséklet, de aztán fokozatos enyhülés kezdődik. Kedd délután már 0 és +6 fok közé melegszik a levegő, igaz, a napot addigra már sűrű fátyolfelhőzet rejti el, és sokfelé köd, néhol zúzmarás köd is képződhet. Szerdára megjön az ónos szitálás is, és a komoly hőingadozás: éjjel még helyenként -9 fok is lehet, napközben viszont akár +11 fokig is felmelegedhet a levegő (igaz, még lehetnek fagyos tájak is).

Csütörtöktől már az ország egyes részein éjszaka sem lesz hidegebb plusz 2-3 foknál, nappal pedig mindenhol nulla fok fölött maradhat a hőmérséklet. Pénteken lehet először az egész héten felhős időből eső, helyenként zápor is, a hőmérséklet várhatóan már hajnalban is elvétve lesz 0 fok alatt, míg napközben 3-11 fok közé emelkedik.

És hogy mi lesz december 24-én? A meteorológiai szolgálat szerint fehér karácsony nem lesz, nagyon nem (mondjuk az előző napok trendje alapján ez aligha meglepő). Helyette ez lesz:

Közepesen vagy erősen felhős idő a legvalószínűbb. Helyenként gyenge záporeső előfordulhat. Az élénk déli, délnyugati szél helyenként megerősödik. Hajnalban -1 és +5, kora délután 4 és 13 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Hogy ez mennyire enyhe idő? Nos, ahhoz egy adalék: idén októberben 12,4 fok volt az átlagos középhőmérséklet.

Teljesen persze nem zárható ki, hogy ennél hidegebb legyen, és még az sem, hogy karácsonyra valamennyi hó is essen itt-ott. Az OMSZ által közzétett forgatókönyvek szerint legalábbis, mint látható, „zömében esőre van kilátás, de van még némi bizonytalanság”.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!