Magyarország belehúzott: 870 millió euró orosz vagyont zároltak eddig

2022. december 16. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország november végéig 870 millió eurónyi, azaz közel 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – írta a Népszava egy friss európai bizottsági összesítés alapján. A lap szerint ez még európai összehasonításban is jelentős összeg, pláne úgy, hogy a magyar állam korábban mindössze egy 3 ezer eurónyi lefoglalásról számolt be Brüsszelnek.

A lap szerint figyelemre méltó időbeli összecsengés, hogy épp akkorra kerültek elő Magyarországon az orosz vagyonelemek, amikor az Európai Bizottság javaslatot tett az uniós források egy részének befagyasztásáról.

A legújabb összesítés szerint Olaszországban 2,3 milliárd, Németországban 2,2 milliárd, Ausztriában 1,8 milliárd eurónyi orosz, illetve részben belarusz vagyont foglaltak le a helyi hatóságok. Ezzel szemben Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában mindössze néhány millió eurónyi befagyasztásokról lehet beszélni, innen nézve számít különösen soknak a Magyarországon lefoglalt 870 millió euró.

A Népszava szerint az EU tagállamaiban eddig befagyasztott orosz magánvagyon nagyjából 19 milliárd euró, de a pontos összes nem ismert. Uniós intézmények jelenleg azon dolgoznak, hogy a zárolt vagyont Ukrajna újraépítésére fordíthassák.

Az Ukrajna ellen indított háború miatt eddig 1241 személy és 118 szervezet ellen vezetett be büntetőintézkedéseket az unió, ami vagyonelkobzást és utazási korlátozást jelent. Az érintettek politikusok, katonák, üzletemberek, oligarchák és a Kreml propagandistái.

A magyarországi orosz vagyonzárolásról a lap részletes kérdéssort küldött a NAV, a Miniszterelnökségnek, a Belügyminisztériumnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, választ azonban egyelőre egyik helyről sem kaptak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!