Januártól elkezdik lebontani a kerítést a horvát-magyar határon

2022. december 16. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól ütemezetten megkezdik a határkerítés elbontását a magyar-horvát határon, miután Horvátország is csatlakozik a schengeni övezethez – válaszolta az ATV Híradó kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ORFK válasza szerint 2023 január 1-ig a határátkelők teljes funkciójukban működnek, az épületek sorsával kapcsolatban ezután születik döntés.

„Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat, amely magában foglalja a határon felépített kerítés, műszaki akadály megszüntetését, ütemezetten megkezdik.”

Korábban a Belügyminisztérium a 444.hu kérdésére még nem adott egyértelmű választ arra, le fogják-e bontani a kerítést. A minisztérium akkor a mélységi ellenőrzésekről és a határátkelőkön álló épületek sorsáról írt.

A horvát belügyminiszter ugyanakkor korábban közölte, hogy „az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken”.

A 2015-ös menekültválság idején döntött úgy a magyar kormány, hogy kerítést épít a határra. Ezzel akarták megakadályozni a menekültek ellenőrizetlen beáramlását az országba, akiknek egyébként egyetlen céljuk volt: továbbmenni Nyugat-Európába. A szerb-magyar határt 2015. szeptember 16-án zárták le, a magyar-horvát határon 120 kilométeren építettek műszaki határzárat.

Bizonyos pontokon hagytak csak átjárókat, ahol az érkezők benyújthatták menedék iránti kérelmüket. A kérelem elbírálásáig a sivár körülményeket kínáló tranzitzónában kellett várakozniuk. Az itteni állapotokat több jogvédő szervezet bírálta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!