Honvédelmi miniszter: Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít

2022. december 15. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít, a magyar honvédségnek képesnek kell lennie önmagát kiszolgálni, független rendszerként működni, ehhez pedig elengedhetetlenek az olyan beruházások, mint a lőszergyár, mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtökön.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek terén, mert a várpalotai lőszergyárban gyártják majd azokat a lőszereket, amik a Magyarországon is gyártott harci eszközök lőszeranyagát fogják képezni. Ennek a lőszergyárnak tette le egyébként most az alapkövét.

Szalay-Bobrovniczky elmondása szerint ebben a gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU, végül pedig a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszerei készülnek 2024-től.

Szalay-Bobrovniczky korábban arról beszélt, a közelmúltban belengetett haderőfejlesztési kormányprogram egyik alapköve, hogy egyéni felszereléssel jól ellátott, jól kiképzett hivatásos és tartalékos katonák legyenek Magyarországon. Ezért a kormány 2022-ben és 2023-ban összesen 64,8 milliárd forintot költ majd az egyéni felszerelések fejlesztésére, idén 34,5 milliárd forintot, jövőre pedig 30,3 milliárdot szánnak erre az államkasszából.

Még nyáron, az Orbán Viktor fizetését is megemelő salátatörvényben fogadták el a büntető törvénykönyv módosítását is, amelyben a katonai jog terén vezettek be néhány változtatást. Eszerint már a hadiállapot kihirdetése előtt büntethetők lesznek, akik elkerülnék a behívást. Emellett november 1-jétől könnyebben elrendelhető a szükségállapot és az „összehangolt védelmi tevékenység” is. Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kormánypárti elnöke szerint a bevezetett változások technikai jellegűek, míg az ellenzéki alelnök szerint azért vannak benne érdekes részek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!