Megértem, hogy félsz, de ez a ragasztója ennek a rohadt rendszernek – újabb oktatási tiltakozás volt Szegeden

2022. december 15. – 11:04

Megértem, hogy félsz, de ez a ragasztója ennek a rohadt rendszernek – újabb oktatási tiltakozás volt Szegeden
Emberi felkiáltójel a körben a szegedi Széchenyi téren – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A címben idézett mondat azon a beszélgetésen hangzott el, amelyen szegedi szülők, tanárok, diákok és egyetemi hallgatók mondták el tapasztalataikat a hazai oktatási rendszer gondjairól, és az érdemi átalakítás lehetőségeiről. Az első szegedi nyílt közoktatási fórumot utcai tiltakozás és forgalomlassító akció előzte meg. Januárban folytatják.

Szerdán késő délután gyűltek össze mintegy háromszázan Szeged belvárosában – Dugonics András egykori szegedi piarista szerzetes, író, egyetemi tanár szobránál – azok a szülők, diákok, tanárok, egyetemi hallgatók és oktatók, akiknek elszántságát a fagyponthoz közelítő hőmérséklet sem hűtötte le. A szervezők az Egységes Szülői Front – Szeged, a VVL – Veritas Virtus Libertas, a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és az Egységes Diákfront – Szeged nevű Facebook-csoportok tagjai voltak. Első alkalommal csatlakozott az oktatási esélyegyenlőség javításán dolgozó szegedi Motiváció Műhely csapata is, amelynek tagjai egyénenként már részt vettek más megmozdulásokon, most a szervezetük is belépett a formálódó közösségbe.

A gyülekező és a program ismertetése után a sorokba rendeződött tiltakozók a Dugonics tér melletti körforgalom zebráin sétáltak át fáklyával és a táblákkal, amelyekre az oktatási tiltakozás jelmondatait, valamint a résztvevő iskolák nevét írták. Mivel a kereszteződés mind a négy be- és kivezető útjánál zebra van, a vonulók szabályosan keltek át körbe-körbe, ezzel megállították az összes járművet. A rendőrök egy ízben leállították a sort, átengedték a járműveket, köztük az autóbuszokat és villamosokat, így nagyobb torlódás nem alakult ki. Az egész nem tartott sokkal tovább negyedóránál, az autósok türelmesen viselték az akadályozást.

A tiltakozók ezután a Kárász utcára vonultak, menet közben a „Nincs tanár, nincs jövő”, „A csend nem rend” és hasonló skandálásokkal. A Széchenyi téren megálltak, rövid beszédet és verset hallgattak meg. Közösen elénekelték a Grundot, majd felsorakozva a tiltakozás jelképét, a körbe rajzolt felkiáltójelet formázták meg, közben sokan világítottak telefonnal vagy más eszközzel. A demonstráció ezután véget ért, a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a bő fél óra múlva kezdődő nyílt oktatási fórumhoz, amelyet a közelben lévő, Grand Cafe nevű kultúrkocsmában tartanak.

Együtt a nyílt fórum színpadán szülő, tanár, diák, egyetemi hallgató – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Együtt a nyílt fórum színpadán szülő, tanár, diák, egyetemi hallgató – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

A tanácskozáson több mint ötvenfős közönség előtt mondta el a színpadon véleményét az oktatási rendszerről tanár, diák, szülő és egyetemista, miközben a közönség tagjai kérdéseket és hozzászólásokat fűztek a témához. A tanárok és a diákok túlzott terhelése kapcsán a közönség egyik tagja, aki középiskolás diáklány, elmondta, hogy neki hetente 35 tanórája van, azokra otthon előtte tanulnia kell, majd az órákon kapott feladatokat is meg kell csinálni, így, mire mindennel elkészül, már nem marad energiája, se kedve, hogy azzal foglalkozzon, ami igazán érdekli, ami a tervezett szakmájához kapcsolódik.

Az egyik tanár pedig azt mondta, túlzás elvárni általános – és középiskolás gyerekektől, hogy többet dolgozzanak, mint egy felnőtt. A közhiedelemben élő és a kormányzati propagandában terjesztett nézetekkel szemben a tanárok is többet dolgoznak, mint a napi nyolc óra, sokan csak az iskolában heti negyven tanórát teljesítenek (5 munkanap x 8 munkaóra = heti 40 munkaóra), és ehhez jön még az adminisztráció, továbbá az órákra fel kell készülni, és otthonra marad még a dolgozatok javítása is.

Januárban folytatják a tiltakozást a szülők és a tanárok is

A nyílt fórumon nagyon sokféle oktatási téma szóba került, többek között az is, hogy miért nem csatlakoznak még többen tanárok, szülők, diákok, egyetemisták a tiltakozásokhoz. Hajnal Edina, aki az „Egységes Szülői Front – Szeged” létrehozója, és két iskolás gyermeke van, elmondta, hogy sokan mondják vagy írják neki, ők a tiltakozók mellé állnának, de félnek.

„Pontosan a félelem az, ami a rosszul működő rendszert még fenntartja. ”

A Telex tudósítójának kérdésére Hajnal Edina azt mondta, valószínű, hogy decemberben már nem tartanak több megmozdulást, hiszen ilyenkor mindenki a családjával szeretne együtt lenni. Januárban azonban folytatják a tiltakozást.

Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front – Szeged szervezője – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front – Szeged szervezője – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Ugyanígy válaszolt a szervező tanárok egyike, aki elmondta, hogy az Európai Uniótól a kormány által remélt pénzbeli támogatás nyomán kilátásba helyezett béremelés nem oldja meg a gondokat még akkor sem, ha megvalósul. Arról egységes álláspontot fognak kialakítani az egymással kapcsolatban lévő, országszerte elégedetlen oktatási dolgozók. A tanárok a kormány által tervezettnél magasabb arányú és belátható időn belül érzékelhető béremelést várnak, nem pedig hosszú évekre elhúzott, bizonytalan ígéreteket.

A béremelés már régóta nem az egyetlen elvárásuk, az csak az egyik pontja a 9 témakörből álló követeleseiknek, a többit sem engedik el, ezért januárban a tanárok szintén folytatni akarják az akciókat. Szegeden és a környékén a tiltakozásokat szervezők nem tudnak arról, hogy tanárokat elbocsátottak volna a munkahelyükről a munkabeszüntetések vagy más hasonló okok miatt. A szegedi szolidaritási nyilatkozatot már ezernél is több tanár és oktatási alkalmazott írta alá.

A kormány közben a maga módján dolgozik a gondok megoldásán. A fórum alatt érkezett meg a Telex tudósítójának telefonjára az üzenet, amely szerint az egyik tiltakozó tanár, aki nem volt ott a beszélgetésen, úgy értesült: berendelték Budapestre a Belügyminisztériumba három szegedi állami középiskola igazgatóját. A Deák gimnázium, a Radnóti gimnázium és a Tömörkény gimnázium tanárai vettek részt az eddigi tiltakozásokban a legtöbb alkalommal és a legnagyobb arányban. Azt még nem lehet tudni, hogy – ha a berendelés valóban megtörtént – a minisztériumban milyen alapon választották ki a három igazgatót, hiszen Szegeden sokkal több állami közép- és általános iskola van.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!