Nem jelentette meg a Momentum közleményét az MTI, a közmédia szerint szó sincs cenzúráról

2022. december 14. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum Mozgalom szerint a közszolgálati média megtagadta egy közleményük nyilvánosságra hozatalát. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közleményében azt írja: néhány hete jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy a jogszabályok értelmében a közszolgálati médiaszolgáltatónak joga van jó hírneve védelmében megtagadási jogát gyakorolni. A Momentum szerint a közleményük egyáltalán nem sértette a közmédia jó hírnevét.

Tompos Márton, a Momentum képviselője szerdán az M1 Ma Reggel című műsorába kockás ingben és Tanár nélkül nincs jövő! feliratú pólóban ment el. A politikus ezzel a diákok felé gyakorolt gesztust, akik a pedagógustüntetések során kétszer is hiába próbálták meg elérni, hogy felolvassák követeléseiket a közmédiában. Tompos a műsorban felolvasott a diákok követelései közül négy pontot, majd a polgári engedetlenség miatt kirúgott 13 tanár nevét.

A párt erről szeretett volna közzétenni egy közleményt az MTI Országos Sajtószolgálata útján. Ennek nyilvánosságra hozatalát azonban az MTI megtagadta. A Momentum szerint közleményükben nem volt olyan kitétel, amely sértené a közmédia jó hírnevét (ez ugyanis valóban kizáró ok lenne).

Ezt a szöveget szerették volna közzétenni az MTI-ben:

„Tompos Márton, a Momentum Mozgalom frakcióvezető-helyettese és szóvivője volt a közmédia vendége ma reggel, és bevitte a tüntető tanárok és diákok ügyét az MTVA-ba.

Mint ismert, az M1 nem engedte be a műsorába a tanárok és diákok képviselőit, akik hónapok óta – október 23-án 70 ezres tömeggel – tüntetnek az oktatás tarthatatlan állapota, a megalázó pedagógusi bérek és a szörnyű munkakörülmények ellen.

Ma reggel az M1 élő adásában Tompos Márton kockás ingben és »Tanár nélkül nincs jövő!« feliratú pólóban ült be a stúdióba, a műsorban pedig felolvasta a 13, polgári engedetlenség miatt kirúgott tanár nevét.

»Addig pedig nem állhatunk meg, amíg a tanárok és a diákok képviselőit meg nem hívják egy élő műsorba. Folytatni kell a közös kiállást a tanáraink mellett mert az országunk jövője, a mi jövőnk a tét« – írta Tompos az M1-es szerepléséről szóló Facebook-bejegyzésében.

A Momentum kiáll a tanárok és diákok mellett, mert hiszünk benne, hogy egy jobb Magyarország alapköve a megfelelő minőségű oktatás!”

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája szerdán este közölte: „hiába egy jogerős bírósági döntés, a balliberális sajtó cenzúrát kiált”. Hivatkozásuk szerint néhány hete jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy a jogszabályok értelmében a közszolgálati médiaszolgáltatónak joga van jó hírneve védelmében megtagadási jogát gyakorolni.

Az MTVA szerint „ugyan a Momentum, mint minden más szerződött partner, az Országos Sajtószolgálat szolgáltatásának igénybevételekor a közszolgálati médiaszolgáltató közlemény-megtagadási jogosultságát írásbeli szerződésben kifejezetten elismerte, a balliberális orgánumokban cenzúrát kiáltva kéri ki, hogy a közmédiára nézve sértő közleményét nem közölte a hírügynökség”.

Az MTVA szerint a korábbi bírósági döntés szerint mind a polgári törvénykönyvnek, mind a médiatörvénynek megfelel a közszolgálati médiaszolgáltató tevékenysége akkor, amikor a saját érdekeinek, jó hírének, üzleti érdekeinek védelme érdekében szerződésben rögzített megtagadási jogát gyakorolja.

Mint megírtuk: december 9-én este az MTVA Kunigunda útján lévő székháza előtt tartottak nagyobb diáktüntetést. A demonstrációról a közmédia Híradójának 49. percében számoltak be a szankciókról, Orbán Viktorról, Novák Katalinról, Szijjártó Péterről, a nemzeti konzultációról vagy az adakozó Mészáros-csoportról szóló hírek után.

A műsorvezető ezután arról beszélt: nem igaz, hogy nem adtak nyilvánosságot az oktatás helyzete miatti tüntetéseknek. Szeptember óta több mint 70-szer számoltak be a diákok követeléseiről, és csak az elmúlt egy hétben 16-szor foglalkoztak ezzel a témával. A tudósítás után aztán egy olyan anyag következett, ami arról szólt, hogy „a baloldal állhat a tüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!