Szijjártó Péter idén annyit repülőzött, hogy már a Holdig is elért volna, sőt visszafelé tartana

2022. december 12. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter idén már annyit repülőzött, hogy elért volna a Holdra, sőt már visszafelé tartana, derült ki a 24.hu összesítéséből.

Szijjártó a legtöbbet utazó magyar politikus, eddig is rengeteget repült, de most túlszárnyalta a korábbi évek teljesítményeit is. Idén december 1-ig 214 repülőútja volt, ami számban kevesebb a tavalyinál, távolságban viszont előrelépett. Már körülbelül 420 ezer kilométert repült 2022-ben. Összehasonlításképpen: a Föld–Hold közepes távolsága 384 400 kilométer.

A 24.hu a 2022-es repülőutak összesítéséről és azok költségeiről is kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de nem kapott válaszokat, így egy privát oldal adatait használta fel a lap. Szijjártó rendszeresen beszámol utazásairól, így az általa használt gépek lajstromjelei alapján is rekonstruálhatók repülőútjai.

„Mostantól négy napon át meg sem állunk. Szombaton hajnalban jövünk majd haza, addig több mint 41 órát leszünk levegőben, 31 ezernél is több kilométert teszünk meg, három éjszakát töltünk repülőn, legalább a szállással nem kell sokat bíbelődni…” – írta egyik posztjában a külügyminiszter, amikor egy Luxemburg–Washington–Buenos Aires–New York útvonalat vázolt fel.

Szijjártó tizenegy hónap alatt átlagosan másfél naponta repült, novemberben pedig szinte mindennap, hiszen 29 útja volt. Idén 616 órát, közel 26 napot töltött repülőn. A külügyminiszter szinte kizárólag a Honvédségi Minisztérium két gépével, egy Dassault Falconnal és a 140 személy befogadására is alkalmas Airbus A319-essel repült, csak kétszer használt bérelt gépet.

Szakértők szerint a magyar állami gépeknél 2,5-3 millió forint lehet az óránkénti repülési költség, így a becslések alapján Szijjártó útjai idén 1,5-1,8 milliárd forintba kerülhettek. A 24.hu megjegyezte, hogy a külügy egyszer sem tett közzé reálisnak tekinthető elszámolást arról, hogy mennyibe kerülnek Szijjártó utazásai a magyar költségvetésnek. 2021-ben azt állították, hogy 30,9 millió forintjába került a tárcának 70 repülés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!