Jól járnak a gyöngyösiek és a hatvaniak, vasárnaptól változik a MÁV-Volán és a HÉV menetrendje

2022. december 9. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap változik a MÁV-Volán-csoport menetrendje, a módosítások a vasútvonalak mintegy harmadát, és a Volánbusz számos távolsági és helyközi buszjáratát, valamint több HÉV-vonalat is érint.

A vállalat közleménye szerint az Építési és Közlekedési Minisztériummal közösen folyamatosan felülvizsgálják, hogy „a gazdaságfejlesztési célokhoz és a társadalmi igényekhez igazítsák a vonatok közlekedését”.

„Az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást.”

A mostani menetrendváltás főként az észak-pesti elővárosi térségben élők utazását könnyíti meg. A közlemény szerint

  • a Mátra InterRégió elnevezéssel új, óránkénti közvetlen összeköttetés jön létre Budapest és Gyöngyös között.
  • A Mátra és az Agria InterRégió vonatokkal együtt reggel csúcsidőben 15 percenkénti kiszolgálás valósul meg Aszód, Bag, illetve Isaszeg, Pécel felől a főváros irányába. Gödöllő, Bag, Aszód, Tura és Hatvan településekre az InterRégió vonatok 30 percenkénti eljutást biztosítanak Budapestre, illetve Budapestről ebbe a térségbe.
  • A kiemelt napszakokban a hatvani és gyöngyösi vonalon is forgalomba állnak a KISS motorvonatok. Budapest és Gyöngyös között csak hétköznapokon, Budapest és Eger között hétvégén is közlekednek az emeletes járművek.
  • A Tokaj és a Hernád-Zemplén InterCityk vasárnaptól megállnak Hatvanban, Budapest és Hatvan között felármentesen vehetik igénybe az utasok az InterCityket. Ez a salgótarjáni vonalról átszállók számára is fontos, mert a vonal települései és Budapest között így 25 perccel gyorsabb lesz az utazás az átszállásnak köszönhetően.
  • Az új Mátra InterRégió vonatokhoz igazodóan Gyöngyösön rendszeres buszos csatlakozást ad a Volánbusz a Mátra és Mátraalja felé, így gyorsabban el lehet jutni a kirándulóhelyekre a fővárosból, Gödöllőről és Hatvanból is.

December 11-étől továbbá

  • újraindul a 2009 óta szünetelő személyszállítás Vác és Aszód között. Hét pár S77-es jelzésű vonat közlekedik majd naponta, hétvégenként a FLIRT motorvonatok szállítják az utasokat.
  • A Nyugati pályaudvar és Debrecen között új Cívis InterRégió vonatok közlekednek óránként modern FLIRT motorvonatokkal. Megszűnik a felár, az InterRégió vonatok gyorsvonati pótjegy nélkül vehetők igénybe.
  • A pécsi vonalon az InterCity vonatok egységesen a Mecsek IC elnevezést kapják, ezekben elsőosztályú prémium- és bisztrószakasszal ellátott IC+-kocsik is közlekednek a jelenlegi első osztályú IC-kocsik helyett.
  • Hétköznap esténként és hétvégén napközben a legnagyobb utasforgalmú elővárosi vonalakon sűrűbben, fél óránként közlekednek a vonatok.
  • Esténként később is haza lehessen jutni a vidéki nagyvárosokból Budapestre vagy a szomszédos nagyvárosba, illetve fordítva. Emiatt a főváros és Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Eger között, valamint a Balaton felé is meghosszabbodik az üzemidő.
  • Az ország számos térségében bővül a buszos szolgáltatás is, és új vasúti csatlakozások jönnek létre.

December 11-étől változik a H5-ös, a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje is. A H5-ös HÉV vonalán tanítási időszakokban valamennyi munkanapon azonos időpontokban indulnak a vonatok. A menetrend a tanítási szünetek munkanapjain is egységessé válik, azonban – az utasforgalmi igényekhez igazodva – e két időszak menetrendje továbbra is eltér egymástól. A H8-as és a H9-es HÉV-vonalon egyes vonatok indulási időpontjai kismértékben módosulnak.

Az új vasúti menetrendről részletes tájékoztatást lehet találni MÁV honlapján, a vasúttársaság vonalankénti menetrendje pedig az ELVIRA-ban és a MÁV alkalmazásban böngészhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!