Müller Cecília a járványról: Ha el tudjuk engedni a sok veszteséget, akkor megpróbálhatjuk a hozadékát is értékelni

2022. december 6. – 21:26

Müller Cecília a járványról: Ha el tudjuk engedni a sok veszteséget, akkor megpróbálhatjuk a hozadékát is értékelni
Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Kálmán, Tolna megyei kormánymegbízott, Vekszler Péter orvos ezredes és Pidem Szilvia tartalékos zászlós (társaságában a honvédség oltóbuszánál Faddon, a művelődési ház udvarán 2021. május 25-én – Fotó: Kiss Dániel / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megjósolni nem tudjuk, hogy mikor üti fel a fejét esetleg egy újabb világjárvány, de vannak olyan kórokozók, amelyeknek pandémiás potenciáljuk van. Ehhez az kell, hogy a vírus gyorsan és jelentősen változzon. Ez történt a Covid esetében is. Erről beszélt Müller Cecília az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az országos tisztifőorvos szerint rengeteg tapasztalatot hozott a koronavírus-járvány. „Látjuk a sebezhetőségeinket. Alázatra tanított ez a pandémia, mindig van új és újabb kihívás előttünk. Sok olyan tudományos kutatás és eredmény született, ami másképp nem jött volna létre” – fogalmazott, majd hozzátette:

„ha el tudjuk engedni a sok veszteséget, akkor megpróbálhatjuk a hozadékát is értékelni”.

A járványban eddig több mint 48 ezer beteg hunyt el, vélhetően rájuk gondolt a tisztifőorvos veszteségként.

A járvány alatt ugyanakkor 9500 életet lehetett megmenteni a különböző vakcinákkal Müller szerint.

Arról is beszélt, hogy jelenleg az omikron BA.5 változata ellen készített specifikus vakcina a leghatékonyabb, és egyelőre semmiféle tudományos adat vagy bizonyíték sincs arra, hogy szükség lenne ötödik oltásra. Csak azoknak érdemes ezt beadatni szerinte, akiknek speciális immunhiányos okokból három oltásból állt az alapimmunizálása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!