A bíróság szerint Kósa Lajos megsértette a csengeri örökösnő jó hírnevét, de nem kell sérelemdíjat fizetnie

2022. december 6. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Törvényszék elsőfokú ítélete szerint Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő megsértette a csengeri örökösnő néven elhíresült P. Mária jó hírnévhez való jogát, amikor azt állította: csalásért korábban elítélték – írja a Blikk.

Frissítés 12.07. 14:30

A Debreceni Törvényszék közleménye szerint az elsőfokon eljáró bíróság fele-fele arányban adott igazat a peres feleknek.

Négy videófelvétel (amelyeken Kósa a csengeri örökösnőről beszélt) közül kettő nem tartalmazott jogsértő tartalmat, és a bíróság nem találta becsületsértőnek sem, ugyanis „nem volt indokolatlanul bántó, sértő”. A másik két felvételben négy mondat viszont valóban jogsértő volt, ezekben Kósa a bíróság ítélete szerint is megsértette a P. Mária jó hírnévhez és becsülethez fűződő személyiségi jogait.

Ezek a mondatok: „El volt ítélve már csalásért, nézzenek utána!”, „A hölgy egy csaló!” és „..egy kisebb stílű, de más csalót vontak be”, valamint „…. ez a hölgy, ez egy csaló”.

Mint írják: A törvényszék „nem jogerős ítéletében a felperes keresetét döntő többségében elutasította”, ezért

Kósának nem kell sérelemdíjat fizetnie, a további jogsértésektől nem tiltották el, és elutasították az elégtételadásra kötelezését is.

P. Mária sérelemdíj igény ugyanis a bíróság megítélése szerint „nem volt indokolt, a jogsértés megállapítása, mint objektív jogkövetkezmény alkalmazása kellő kompenzálást nyújtott”. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Korábban írtuk:

A nagy összegű csalással vádolt nő a tavaly benyújtott keresetében azt kérte, a kormánypárti politikus kérjen tőle bocsánatot és fizessen neki 2,5 millió forint sérelemdíjat. A Debreceni Törvényszék kedden, első fokon P. Máriának adott igazat.

P. Mária ügyvédje, Helmeczy László a Blikknek azt mondta, okirattal igazolták, hogy védencét soha sem ítélték el csalásért. „Fellebbezni fogunk, mert álláspontunk szerint ha egy közjogi méltóság ország-világ és a sajtó előtt tesz ilyen kijelentéseket, az okot ad arra, hogy sérelemdíjat fizessen, továbbá bocsánatot is kérjen” – mondta Helmeczy.

A 2018-as választások előtt nem sokkal került nyilvánosságra a „csengeri örökösnő” és Kósa Lajos története. P. Mária azt állította a Fidesz képviselőjének, hogy 1300 milliárd forintot örökölt a Németországban élt apjától.

Kósa közreműködött volna a hatalmas vagyon rendezésében, amiért cserébe a nő mintegy 800 millió forintnyi eurót ajándékozott volna a politikus édesanyjának.

Ugyan a Fidesz politikusa később azt állította, hogy szélhámosság volt az egész, kiderült, hogy többször is találkozott a nővel, és még egy svájci bankba is elutaztak együtt.

Az ügy részleteiről korábbi cikkeinkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!