Navracsics Tibor elmagyarázta, hogy miért nem csökkenthetik Matolcsy György fizetését

2022. december 5. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

A pedagógusok megalázó, botrányos fizetéséről beszélt Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben. Példaként megemlítette, hogy Matolcsy György jegybankelnök havi 6 millió forintot keres, míg a pedagógusok átlagbére csak 230 ezer forint.

„Én megértem az indulatát, de az nem jó tanácsadó” – válaszolt a kormány nevében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

„Ha ön azt kéri, hogy a jegybankelnök fizetését szállítsuk le, azzal megint csak az Európai Unió haragját vívnánk ki”

– mondta. „Azt semmiképp sem tenném, mert ők a függetlenség egyik legfontosabb biztosítékát abban látják, hogy a kereseti viszonyait tekintve is a jegybankelnök kiemelkedik a többiek közül.”

Navracsics arról is beszélt, hogy pedagóguscsaládból származik, és ő is pedagógus, a felsőoktatásban dolgozik. „Ebből adódóan elhiheti nekem, hogy egyetértek a pedagógusok bérkövetelésével. Ennyit tudunk most teljesíteni.”

Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében

  • 2023-ban a pedagógusok átlagfizetése a diplomás átlagbér 64,7 százaléka lesz,
  • 2024-ben 71,8 százalék, majd
  • 2025-ben 80 százalék.

Azért csak 80 százalék – magyarázta a területfejlesztési miniszter –, mert a diplomásokba beletartoznak a magánszférában, pénzügyi szektorban dolgozók is.

Mindez azt jelenti Navracsics szerint, hogy 2025-ben – ha maradnak a mostani kereseti arányok – átlagosan bruttó 777 ezer forintot keres majd egy pedagógus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!