Néhány Fidesz-szavazó elbizonytalanodott novemberre

2022. december 5. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Októberhez képest csekély mértékű változások következtek be a magyar választók
pártpreferenciájában. A Fidesz a gazdasági problémák és az egyre romló EU–Magyarország-kapcsolatok ellenére nem veszítette el az előnyét, de a Fidesz-szavazók lemorzsolódása kismértékben folytatódott a hónapban – derül ki a Republikon Intézet novemberi pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közöl.

  • A friss eredmények szerint novemberben 34 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, 1 százalékponttal alacsonyabb, mint októberben.
  • A DK a legerősebb ellenzéki párt, 13 százalék támogatja őket, ez egy százalékpontos növekedés előző hónaphoz képest.
  • A Mi Hazánk változatlanul 7 százalékon áll, a Jobbik változatlanul 3 százalék támogatottsággal bír.
  • Az MSZP-t változatlanul 4 százalék támogatja, míg a Momentum két százalékpontot veszített támogatottságából, így szintén 4 százalékos párt.
  • Az LMP, MKKP és Párbeszéd mind 1-1 százalékpontot erősödtek a teljes népesség körében, így az LMP és MKKP 3, a Párbeszéd 2 százalékon állnak.
  • A bizonytalanok aránya a teljes népességben 27 százalék, 1 százalékponttal csökkent október óta.

A pártválasztók azok a válaszadók, akik megnevezték, melyik pártra szavaznának. Körükben változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest, de a Fidesz azért veszített két százalékpontot október óta, így 46 százalékon áll. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy egy reprezentatív felmérés szerint a lakosság jelentős része nem hiszi el, amit kormány és a Fidesz-párti propaganda állít a háború, de elsősorban a gazdasági válság ügyében.

A DK 18 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt, egy százalékpontot tudott erősödni. A Mi Hazánk továbbra is 10 százalékon áll. A Momentum a pártválasztók körében is 2 százalékpontot veszített, 6 százalék a támogatottsága. Az MSZP változatlanul 6, a Jobbik továbbra is 4 százalékon áll. Az LMP egy ponttal erősödött, 4 százalék szavazna a párta; az MKKP 2 százalékponttal lett erősebb, szintén 4 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd változatlanul 2 százalékos támogatottsággal bír a pártválasztók körében.

Mint ebből látható, az ellenzéki pártok belső viszonyai érdemben nem változtak október óta. A DK tudott minimálisan erősödni, és a kis pártok is fel tudtak venni új szavazókat. A Momentum kismértékben gyengült mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, azonban az erőviszonyok többnyire nem változtak: a DK továbbra is magabiztosan vezeti az ellenzéki pártok listáját támogatottságban, őket az MSZP és Momentum követi, majd a Jobbik, az LMP, MKKP és a Párbeszéd.

A Mi Hazánk támogatottsága egyelőre 10 százalékon stabilizálódott, jelenleg a harmadik legerősebb párt.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült november 23–28. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/-3,2%.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!