Új talaj ül a magyar talajtrónon

2022. december 5. – 21:04

Új talaj ül a magyar talajtrónon
Az év talaja díjátadó – Fotó: Agrárminisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

A herceghalmi mészlepedékes csernozjom lett az év talaja – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hétfőn, a Magyarország talaja 2022 szakmai konferencián közölte: minden eszközzel támogatja a talajtudatos gazdálkodást az Agrárminisztérium.

Az államtitkár felidézte, hogy az ENSZ 2013-ban nyilvánította december 5-ét a talaj világnapjának. Hangsúlyozta,

egy marék talajban több élőlény van, mint amennyi ember él a Földön.

Feldman Zsolt szerint a megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszer-termelés alapja a termőföld. Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő, ami kihat az élet minőségére is.

Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll. Az egy főre jutó mezőgazdasági terület 0,50 hektár/fő, ami uniós és világviszonylatban is magasnak számít. Hazánk az uniós tagállamok között a hatodik, míg a világon a huszadik helyet foglalja el az egy főre jutó szántóterület tekintetében.

Az év talaja díjátadó – Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium
Az év talaja díjátadó – Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését. A kormány 2021-ben fogadta el a Talajvédelmi Cselekvési Tervet, amely a közös felelősségére épít, és az utólag büntető hatósági munkáról a megelőző tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt.

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően, a szelvényt a tárca épületében kiállítják, az év talaját pedig jövőre is megválasztják majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!