Áder János megoldási javaslata a napelemstopra: energiaközösségek, okosmérők, szoftverek

2022. december 5. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

A portfolio.hu-nak adott interjút az egykori köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke. Áder az interjúban többek között arról is beszélt, lát lehetőséget a háztartási naperőművekben termelt energia befogadására.

Áder szerint jelenleg nagyon komoly kérdés, hogy a meglévő hálózatot miként lehet hatékonyabban a nap- és szélenergiához igazítani, ugyanis az elmúlt időszakban minden évben a korábbi terveket felülmúlóan növekedett a naperőművek kapacitása, és a mostani hálózatnak problémát jelent ennek a fogadása.

Mint mondta, azon dolgoznak, hogy a meglévő hálózatra ezt a megnövekedett pluszkapacitást hogyan lehet egy megfelelő szoftverrel, egy okostechnikával, a hálózat bővítése nélkül vagy azt megelőzően feljuttatni.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelentené-e, hogy nem feltétlenül kellene éveket várniuk az érintetteknek arra, hogy háztartási naperőműveikkel ismét használhassák a hálózatot, úgy válaszolt: „Az egyik megoldás az energiaközösségek létrehozása, a másik pedig az elszámolási rendszer és az okosmérők alkalmazásának elterjesztése”.

„A legnagyobb probléma, hogy a megújulókat nem tudjuk mindig akkor felhasználni, amikor megtermeltük őket. De ettől még egy másik háztartás abban a közösségben, ahol élünk, lehet, hogy fel tudja használni. Ez ma technológiailag megoldható” – mondta.

„Egy háztartás csak akkor tudja megoldani a minél magasabb napenergia hasznosítást, ha viszonylag nagy mennyiségű akkumulátort telepít, de úgy is meg lehet oldani ezt a kihívást, hogy a hálózati igényeket, egy szoftver segítségével az energiaközösségen belül szétosztja, és ennek következtében sem az országos hálózatra nem kerül, sem akkumulátoros kapacitást nem terhel a megtermelt napenergia. Ezzel a megoldással a hálózat bővítése mellett is a fölös energia elhelyezhető” – magyarázta.

Elmondta, hogy az energiaigény nőni fog szerte a világon, Magyarországon is. Ezt az egyik oldalon lehet kezelni energiahatékonysággal, de a növekvő energiaigény miatt szükség van alaperőművekre – mondta, hozzátéve, Magyarországon az atomenergia megkerülhetetlen – írja az MTI az interjú összefoglalójában. A volt államfő azt is megjegyezte, a geotermikus energia hasznosítása pedig jó irány, de „nem fogja megoldani az összes problémánkat”.

Arról, hogy mi állhat az októberben bejelentett napelemstop hátterében, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!