Közel száz orvos nyilatkozatot adott ki, mert nem tudják kifizetni a megnövekedett rezsit

2022. december 2. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest III. kerületében 98 orvos, a kerület orvosainak 84 százaléka írt alá egy közös nyilatkozatot arról, hogy nem tudják kifizetni a megnövekedett rezsiköltségeket, írja a 24.hu.

A nyilatkozatra azért volt szükség, mert a távhő ára a 16-szorosára, a villanyé pedig a nyolcszorosára emelkedett. A közös nyilatkozatot a III. kerület 56 felnőtt háziorvosa, 24 házi gyermekorvosa, 16 felnőtt fogorvos és 3 gyermekfogorvosa írta alá. Ebben úgy fogalmaztak:

„az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható).”

A nyilatkozatot a kerület önkormányzati képviselőinek, a polgármesternek, az országgyűlési képviselőknek és a Magyar Orvosi Kamarának is eljuttatták. Szerintük az ország és a főváros több önkormányzata is átvállalja a rezsidíjak megemelkedett összegét. Így tett például az újpesti önkormányzat is, akik a háziorvosok megnövekedett rezsijének különbözetét fizették ki. A III. kerületi háziorvosok azt gondolják, ha nem kapnak segítséget a számlák rendezéséhez,

az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondására lehet számítani.

A 24.hu megkereste Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát, válaszukban azt írták: „a kormányzat az alapellátó orvosokat kivette a rezsitámogatott körből, és ezzel valóban nehéz helyzetbe hozta országszerte a háziorvosokat. De szerintük ezt nem az ő felelősségük megoldani, mert az alapellátó orvosok a kormányzattal állnak szerződésben.

„A probléma országos mérete és a szabályozási anomáliák miatt szerdán nyílt levélben szólítottuk fel a kormányt arra, hogy mielőbb tegye vissza az alapellátó orvosokat a rezsitámogatott körbe.”

A Magyar Orvosi Kamara azt jelezte, van már olyan rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!