A Nézőpont felmérése alapján a kormánypártiak ötöde mást gondol az ukrajnai háborúról, mint a kormány

2022. december 02. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyar lakosság 70 százaléka szerint Ukrajna érdeke inkább a béketárgyalások megkezdése volna. A kormányhoz közel álló intézet látszólag egyszerű kérdést tett fel:

Ön szerint mi állna Ukrajna érdekében? Inkább a béketárgyalások vagy inkább a háború folytatása?

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

A válaszok eloszlása kormánypárti és kormánykritikus választók körében nem üt el különösebben: előbbiek 73 százaléka, utóbbiak 69 százaléka szerint a béketárgyalások szolgálnák inkább Ukrajna érdekét, mint a háború folytatása.

A kormánypártiak ötöde nem ért egyet Orbánnal?

„A háborúpárti hangok nem győzték meg a brüsszeli fősodor álláspontjára általában nyitottabb fővárosiakat sem, 69 százalékuk szerint az ukránoknak inkább a békére kellene törekedni” – értékelte a felmérés eredményét a Nézőpont, amely ezzel is azt a kormánypárti narratívát erősítette, mintha Ukrajna volna az, amely miatt béke helyett háború van. (Mindezt úgy, hogy valójában a „békepárti” válaszból nem derül ki, hogy a válaszadó szerint Ukrajna az, amely nem törekszik békére.)

Meglepő azonban, hogy a kormánypártiak 22 százaléka véli úgy, hogy Ukrajna érdekeit a háború folytatása szolgálja. Ez meglehetősen magas arány annak ismeretében, hogy a kormány kizárólag a béketárgyalások fontosságáról beszél, kritizálja az Ukrajna erősítésére adott nyugati fegyverszállítást, mondván, az csak elnyújtja a háborút, ráadásul legutóbb Kovács Zoltán is csak arról beszélt egy interjúban, hogy Magyarország a béke pártján áll. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arra sem akart válaszolni, hogy egyáltalán szeretné-e, hogy Ukrajna megnyerje ez ellene Oroszország által indított háborút. Inkább megkerülte azzal, hogy a kormány a béke pártján áll. De még így is összejött, még a Nézőpont Intézet szerint is van 22 százaléknyi kormánypárti szavazó, aki Ukrajna küzdelmével ért egyet.

A másik, bár kevésbé meglepő eredménye a felmérésnek pedig az, hogy a kormánykritikus válaszadóknak csak 16 százaléka mondta, hogy Ukrajna érdekeit szolgálja a háború folytatása. Igaz, a kormánykritikus válaszadók körében 15 százalék volt a bizonytalanok aránya – a kormánypártiaknál csak öt.

A november 28–30. között, ezer nagykorú személy telefonos megkérdezésével készült felmérés azonban igen elnagyolt kérdéssel szondázta a válaszadók véleményét, hiszen az nem derül ki, hogy milyen feltételek között reális egyáltalán a béketárgyalás. Erre valódi ajánlatot az Ukrajnára támadó Oroszország nem is adott, ráadásul Ukrajna jelentős részeit törvénytelen népszavazással formálisan magához csatolta. A korábban Ukrajna teljes megszállását célzó Oroszország tervei hamar összeomlottak, tavasszal Kijev környékét kellett elhagyniuk, ősszel keleten és délen adtak fel megszállt területeket, amelyeket azonban nehéztüzérséggel azóta is folyamatosan fenyeget.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!