A Szülői Hang kifogásolja, hogy a BM úgy kérdezi az oktatásról a szülőket, hogy beleszőtte a propagandát

2022. december 2. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön írtunk arról, hogy noha hónapok óta demonstrálnak a szülők, diákok és a tanárok, a Belügyminisztériumnak most jutott eszébe megkérdezni a szülőket az oktatás helyzetéről.

Az MTI-hez csütörtökön azt juttatta el a BM, hogy a kérdések a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére vonatkoznak. A kérdőíven szereplő kérdéseken túl lehetőség van arra, hogy a szülők, gondviselők bármilyen más véleményt, javaslatot eljuttassanak a tárcához.

Péntekre kiderült, hogy az utolsó kérdést sokan kifogásolják. Azt kérdezik ugyanis, hogy

„egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”

A Szülői Hang Közössége erre úgy reagált, hogy az utolsó kérdés nem csak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is.

„A pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is; a tanulók a demonstrációkon saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik” – állapították meg közleményükben.

Arra kérik a szülőket, hogy ezt az utolsó kérdést ne válaszolják meg, ha pedig a már a véleményüket kérik, akkor azt javasolják, hogy legyen érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról. Vagy írják bele, hogy felelős, hozzáértő oktatásirányítást, minisztériumot. Esetleg javasolják, hogy legyen szakmai szabadság az oktatásban, legyen korszerű nemzeti alaptanterv és szabad tankönyvválasztás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!