Nyugdíjreformot tervez a magyar kormány egy uniós dokumentum szerint

2022. december 1. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Napvilágra került Magyarország helyreállítási tervének elemzése az Európai Bizottság részéről, melyből kiolvasható, hogy hazánk milyen, az EU által elvárt nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül. A reformcsomag részeként a kormány ígéretet tett arra is Brüsszelnek, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez, írja a portfolio.hu.

Az uniós dokumentum többek között megállapítja, hogy „a magyar népesség elöregedése és az államadósság Covid19-válság alatti növekedése fokozta a hosszú távú költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat”. Az előrejelzések szerint a nyugdíjkiadások a GDP mintegy 8 százalékának megfelelő 2019-es értékről 2070-re jelentősen, a GDP 12 százaléka fölé emelkednek. A mutatók középtávon közepes, hosszú távon pedig magas fenntarthatósági kockázatokat jeleznek.

A közelmúltbeli szakpolitikai intézkedések tovább súlyosbítják a fenntarthatósági kihívást. A 13. havi nyugdíj 2021-es és 2022-es újbóli bevezetése növeli a nyugdíjkiadásokat. A rendszer a méltányossággal kapcsolatban is kihívásokkal néz szembe: az adó- és változások az előrejelzések szerint növelni fogják a magas keresetűek nyugdíjára fordított kiadásokat, és fokozzák a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenségeket.

A nyugdíjra jogosító jövedelem és a nyugdíjak felső határának eltörlése, valamint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése növeli a magas keresetűek nyugdíjra jogosító jövedelmét. Ugyanakkor a nyugdíjminimum 2008 óta nominálisan változatlan maradt, ami azok helyzetét érinti, akiknek pályafutásuk alatt nem volt folyamatos munkaviszonyuk és akik alacsony átlagkeresettel rendelkeztek.

Az uniós dokumentum kimondja: a reform célja a magyar nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának előmozdítása, a munkával töltött életszakasz meghosszabbításához való hozzájárulás, az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségének erősítése mellett. A bizottsági értékelés szerint a nyugdíjreform négy elemből fog állni:

  • Független nemzetközi szakértői jelentés a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről.
  • A nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslat kidolgozása a kormány által.
  • Egy részletes hatásvizsgálattal kísért, a nyugdíjrendszer módosítására irányuló jogalkotási javaslat kormány általi kidolgozása.
  • A nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatálybalépése a kormány jogalkotási javaslata alapján.

A brüsszeli jelzés alapján a kormány azt vállalta, hogy a nyugdíjreform végrehajtásának határideje: 2025 március 31.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!