Félmilliárd forinttal túlköltekezett a Kásler Miklós vezette Magyarságkutató Intézet

2022. december 1. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Túlköltekezett a Magyarságkutató Intézet, a 2021-re előirányzott költségvetési kiadásai év közben 1,315 milliárd forintról 3,017 milliárdra nőttek, de végül 1,808 milliárdot költöttek, így félmilliárd forinttal haladták meg a tervezett összeget – írja az intézet tavalyi zárszámadása alapján az Mfor.hu. Az intézet tavaly hat fontos projektet irányozott elő, így például Mátyás király azonosítását, a hun fejedelmi sírok felkutatását Mongóliában vagy a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatát, kiadtak 29 kiadványt, amelyek közül hét Trianonnal foglalkozik, rendeztek három kiállítást és 16 tudományos konferenciát is 2021-ben.

A 2019-ben alakult intézet munkatársainak száma 55-ről 93-ra nőtt az elmúlt három évben, így a költségvetés jó része, 780,7 millió forint személyi juttatásokra ment el.

Az intézet tiszteletbeli elnökének november elején nevezték ki Kásler Miklós miniszteri biztost, aki a választásokig emberierőforrás-miniszter volt, és még minisztersége alatt hozta létre az intézetet. Ahogy arról korábban részletesen írtunk, Kásler nagy terve: összerakni Mátyás királyt. Az intézet miatt Kásler Miklós már a koronavírus-járvány alatt is rengeteg kritikát kapott, de ő jelezte, hogy azért ez is fontos, és éppen a kultúra és a tudomány segíthet átvészelni a nehéz időszakot.

(Mfor.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!