Hatmilliárd forintnyi közpénzből újítottak fel egy villát egy szinte nem létező testületnek

2022. december 1. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 6 milliárd forintnyi közpénzbe kerül annak a Róheim-villának a felújítása, amelybe a tevékenysége alapján szinte láthatatlan Corvin-lánc Testület költözik be, írta a Hvg.hu.

A 12 fős Corvin-lánc Testület szinte egyetlen feladata, hogy új tudósoknak, művészeknek ítélje oda a Magyarország második legmagasabb kitüntetésének számító Corvin-láncot. A díjat még Horthy Miklós alapította, majd 1953-as megszüntetése után az első Orbán-kormány hozta vissza a kitüntetést. A szocialista kormányok parkoltatták a díjat, majd 2011-ben a Fidesz-kormány másodszor is újraélesztette.

A testületet maguk a díjazottak alkotják. Elnöke Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudomány Akadémia volt elnöke, elnökhelyettese Marton Éva operaénekes. A testület hivatali feladatait egy mára négyfős titkárság végzi, szépen növekvő fizetésért. Az idei harmadik negyedévben 9,9 millió forintot kaptak.

Sem a titkárságnak, sem a testületnek nincs túl sok kötelező feladata, évente egy közgyűlést kell tartaniuk, és pár adminisztratív döntést hoznak. A Hvg.hu azt írta, hogy jelentősnek mondható határozatot 2018 óta nem hozott a testület, új díjazottakat is 2018-ban jelöltek meg utoljára.

A felújított Róheim-villa – Fotó: Balaton József / MTI / bizományosi
A felújított Róheim-villa – Fotó: Balaton József / MTI / bizományosi

A testület tagjai évekig nem találkoznak munkaügyben, ennek ellenére egy székházra is felmerült az igény. Egy 2015-ös döntés után ez a budapesti Hermina úton álló Róheim-villa lett, amelyet a tervek szerint 2017-re újítottak volna fel. Ehhez képest a munka kezdése is éveket csúszott, amely műemléki rekonstrukciót és teljes külső-belső megújítást célzott meg. A feladatot a LAKI Épületszobrász Zrt., valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. nyerte el nettó 3,7 milliárd forintért, és ezért a pénzért vállalták a 2187 négyzetméteres épület felújítását, két lift beépítését, a kert rendezését.

A felújítást nyár végére fejezték be, és azóta be is bútorozták az épületet. Vásároltak 236 ülőbútort, ebből 12 korhű másolat, 80 asztalt, 10 ágyat, 2 fogast és 5 tükröt. A lakástextíliákkal, a 23 szőnyeggel és a 36 függönnyel együtt ez 304 millióba került.

Az ágyakat azért vették, hogy a tetőtérben kialakított apartmanokban a testület messziről érkezett vendégeit szállásolhassák el. Egy mór stílusú teremben szivarszalon lesz, de zeneszobát és rendezvénytermet is kialakítanak.

Az utolsó fázisban korhű műtárgyakat is vásárolnak, a testület egy régiségkereskedőnél már megjelölt egy 72 tételes műtárgylistát. Mednyánszky-, Keleti-, Ligeti-, Lotz- és Czóbel-festményeket, szobrokat, vázákat, dísztárgyakat, tükröket és öt állóórát vásárolnak.

Ennek ára még nem ismert, de a Hvg.hu számításai szerint az ingyen kapott villán felül a végszámla meghaladhatja a 6 milliárd forintot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!