Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgájára

2022. november 30. – 12:08

Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgájára
Felvételi tesztlapokat töltenek ki a diákok a Szent Margit Gimnáziumban 2008-ban – Fotó: Honéczy Barnabás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgájára. A határidő több mint 100 ezer tanulót érint, a nyolcadikos, továbbtanulni szándékozó általános iskolások mellett azokat is, akik 8, illetve 6 osztályos középiskolában szeretnék folytatni a tanulmányaikat. A központi írásbeli felvételi vizsgák januárban lesznek, a felvételi jelentkezéseket februárban kell benyújtani.

A vizsgajelentkezés mellett ilyenkor mindenkinek át kell gondolnia, milyen irányba szeretne menni – mondta Maruzsa Zoltán, aki a Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszközt (POM) ajánlotta a tanulóknak. Az oktatas.hu oldalról is elérhető online program személyre szabott iránymutatásokkal segíti a kitöltőket abban, hogy erősségeik alapján milyen iskolákban érdemes gondolkodniuk. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke azt is mondta, hogy már online is lehet jelentkezni a központi írásbeli vizsgákra, ügyfélkapun keresztül kitölthető a jelentkezési lap. Ez alapján már most látják, hogy több mint 25 ezer kérelem így érkezett.

A januári vizsgán – illetve alapos ok esetén pótvizsgán – a tanulók az anyanyelv, a szövegértés, valamint matematikai ismeretükről számolnak be.

A pályaorientációs eszközről Maruzsa azt mondta, hogy a gyerekek egy része megfontoltan készül a továbbtanulásra, de sokan nem ennyire felkészültek, vagy csak későn érő típusok, őket segíti a program, amelyet uniós projekten keresztül dolgoztak ki. A támogató eszköz bárki számára elérhető, nincs korosztályhoz kötve.

A POM a tanulókat aktivitásra ösztönzi és tudatosítja bennük, hogy a továbbtanulás fontos döntés. Az eszköz gondolkodási és beszélgetési témákat ajánl, és számos kérdéssel és tájékozódási lehetőséggel segíti az érdeklődőket, a használatával pedig a gyerek visszajelzést kap a saját érdeklődéséről, kompetenciáiról, az életpályaépítésben fontos személyes tulajdonságairól. Ajánlásokat fogalmaz meg a kitöltő tanulóknak a válaszaik alapján a hozzájuk legjobban illeszkedő pályákról, és útmutatást is nyújt egy-egy képzési irány választásához. A felületen 283 pályaprofil-leírás található, amelyek böngészhetők.

A program regisztráció nélkül is használható, itt a foglalkozások leírását lehet megnézni az orvosképzéstől a kőművesig és azt is, hogy ez mivel jár. Az emailes regisztrációval több funkciót is nyújt az oldal: a személyes tulajdonságokat kitöltve egyfajta egyéni attitűdvizsgálattal választ kap az érdeklődő arról, milyen fejlett kompetenciával bír. A regisztráció során mindvégig megőrzik a regisztráló személy anonimitását.

Külön mérőeszközt fejlesztettek az általános iskolások 7–8. évfolyamain tanulók számára, illetve a középiskolások 10–12. évfolyamának, akiket szintén a továbbtanulásban segíthet a program. A kitöltőknek több pályát is ajánl a rendszer, a visszajelzés során a tanulóhoz legközelebb álló, leginkább illeszkedő, legfeljebb négy szakmát ajánlja fel.

A tanuló grafikusan is megnézheti a profilját, és összevetheti azt bármely pálya legjellemzőbb tulajdonságaival, de arra is lehetőség van, hogy az osztályfőnökét kérje fel értékelésre, és azt vesse össze saját értékelésével. Brassói Sándor szerint a POM beépíthető az iskolai pályaorientációs célú foglalkozásokba, de bárki számára könnyen elérhető információforrás.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!