A márciusban induló állami labor alávághat a piaci cégeknek

2022. november 29. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő év márciusától az állami kórházaknak a laborvizsgálatokat az állami labortól, azaz teljesen állami tulajdonú Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-től (NOLD NKft.) kell megrendelniük, írja a Népszava a Közlönyben megjelentek alapján.

Boér Gábor, aki 2021 óta a cég vezetője egyben felelős helyettes államtitkárként a Belügyminisztériumban felel az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért, így áll elő az a helyzet, hogy

laborját az általa felügyelt Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza majd.

A lap összeférhetetlenséget firtató kérdéseire nem válaszolt a belügy.

A laborszolgáltatások központi működtetésének már tavaly júniusban el kellett volna indulna, azonban ez nem történt meg. A kormányzati előterjesztésben a piac elemzését 2019-es adatokkal végezték el, akkor az egészségbiztosító 230 millió laborvizsgálatért több mint 57 milliárd forintot fizetett ki. Az orvosi döntések mintegy kétharmada laborlelet alapján születik. Az állami laborhálózat öt régióközponttal működne, az orvosi egyetemek klinikái és az egyházi kórházak laborszolgáltatásai kimaradnak belőle.

A kórházaktól, háziorvosoktól a nem azonnal szükséges vizsgálati mintákat egy vállalkozó gyűjti össze és szállítja majd az állami laborokba. A minták elemzéséhez 5 évre bérel az állam új műszerparkot. Az állami laborszolgáltatásról felállításával számos beszállító szorulhat ki a piacról, köztük az egyik legnagyobb, a Synlab is. 2020-ban a magánegészségügyi cégek közül a legnagyobb árbevételt 2019-hez hasonlóan a Synlab Magyarország produkálta, közel 19 milliárd forinttal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!