Szegeden a baloldali polgármester és a kormányhoz húzó megyéspüspök együtt gyújtotta meg az első adventi gyertyát

2022. november 27. – 21:06

Szegeden a baloldali polgármester és a kormányhoz húzó megyéspüspök együtt gyújtotta meg az első adventi gyertyát
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Botka László és Kiss-Rigó László közösen gyújtották meg az idei advent első gyertyáját Szegeden. Mind a polgármester, mind a megyéspüspök szerint a gyertya a reményt jelképezi, és a jelenleg háborúval és válsággal sújtott világban mindennél fontosabb fegyver a remény.

„Dicsőség, mennyben az Istennek” – a Szegedi Nemzeti Színház kamarakórusának éneke csendesítette le az első adventi gyertya ünnepélyes meggyújtására összegyűlt tömeget a 17 óra utáni percekben. A több mint ezerfős hallgatóság zsúfolásig megtöltötte a fogadalmi templom előtti Dóm teret. A nyitóének után Botka László polgármester lépett a mikrofonhoz és osztotta meg a karácsonyról és a reményről szóló gondolatait.

„Óriási öröm, hogy a Covid miatti kétéves kihagyás után újra együtt tudjuk meggyújtani advent első gyertyáját” – kezdte köszöntőjét Botka, hozzátéve, hogy „a karácsony személyes, családi ünnep, mégis nagyon fontos az, hogy mi, akik itt vagyunk, mégis együtt tudunk ünnepelni, mert ez kifejezi azt, hogy városunk ugyan sokszínű, ahol sokfajta világnézet, vallás él együtt békében, de legfontosabb emberi értékeinkben mégis egyek vagyunk”. Az első gyertya a remény szimbóluma, és Botka szerint „soha nem volt ennyire nagy szükségünk a reményre”.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Beszédében kitért a háború miatt otthonukat, hazájukat elvesztett emberek szenvedéseire, és felhívta a figyelmet a szociális intézkedések fontosságára, némileg promózva az önkormányzatot, ami 650 szegedi rászoruló családnak biztosít ingyenes tűzifát a téli időszakban, illetve 2500 nélkülöző családnak fognak karácsonyi ajándékcsomagot küldeni különböző civil szervezetek segítségével a következő hetekben. „A remény lángja, ha felloban, világítsa meg egész Szegedet, egész hazánkat, és jusson ebből a fényből a határon túl oda is, ahol most háború dúl.”

A kamarakórus átvezető éneke után Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök lépett a pódiumra, majd „kedves várakozók” megszólítással nyitotta beszédét, és kifejtette az adventi várakozás lelki értelmét: „az örömhír az, hogy akinek a születésére készülünk, az már megszületett, mindannyiunk testvére lett, és az igazi örömforrás az, hogy ezáltal mindnyájan testvérei vagyunk egymásnak”.

Szerinte „minden nézetkülönbség, minden konfliktus ellenére érdemes egymást segíteni, a másik ember életét szebbé tenni, mert ezáltal a mienk is szebb lesz”. Kiss-Rigó, miután elmondta a karácsonyi és újévi jókívánságait a jelenlévőknek, Botka Lászlóval közösen a város koszorújához lépve meggyújtotta az első adventi gyertyát, amit a Nemzeti Színház kamarakórusának éneke kísért.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A szocialista Botka és a nyíltan fideszes elköteleződésű Kiss-Rigó többször is ütköztek erős véleménykülönbségbe egymással, mégis együtt gyújtanak gyertyát. „Évtizedes hagyomány Szegeden, hogy minden vasárnap egy közéleti szereplő és egy egyházi személy gyújtja meg az adventi gyertyákat. Ez egy nagyon szép gesztus.” A polgármester szerint a szegediek is örülnek ennek a felállásnak, mivel ez is az összetartozást és az együttműködést erősíti.

Erről külön meg is kérdeztük Botkát, aki úgy válaszolt, hogy „a karácsony olyan értéket hordoz, ami éppen azt mutatja, hogy bár világnézetileg különbözőek vagyunk, az alapvető emberi értékeinkben mégis mind egyek vagyunk”. A polgármester a Szegedernek azt is elárulta, hogy családjával tradicionális módon ünneplik a karácsonyt: nagyszülők, gyerekek és unokák együtt töltik az ünnepnapokat. Arra a kérdésre, hogy melyik szaloncukor a kedvence, a szegedi polgármester mosolyogva azt válaszolta, hogy nem igazán nagy rajongója ennek az édességnek, de azért a karácsonyfára mindig szoktak akasztani.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!