Gyurcsány Ferenc megmagyarázta, miért nácizta le Orbánt

2022. november 26. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét pontban részletezte a volt miniszterelnök, miért nevezte csütörtökön náci politikusnak Orbán Viktort. Gyurcsány akkor azt írta: „Orbán náci politikus. Mert a magyart fajnak, kiválasztottnak, felsőbbrendűnek tekinti, magát pedig az emberi világ feletti létvaló kiválasztottjának. Politikai szörny, mentálisan beteg”. Szombati bejegyzésében bővebben is kifejtette, mire gondolt. Szerinte az általa feltett tizenkét kérdésre adott válasz egyértelműen igazolja, hogy Orbán náci. Esetleg fasiszta.

 • Igaz-e, hogy Orbán alatt a magyar múlt dicsőségesnek, heroikusnak, mondott, persze sokszor hazug elemekkel is tűzdelt, hétköznapi leegyszerűsítő propagandává silányított bemutatása a nemzeti karakter építés hivatalos eszközévé vált? Igaz.
 • Igaz-e, hogy mindennek célja, a magyarság, más népektől elkülönülő, azoknál nagyszerűbb, azok felett álló népként való bemutatása? Igaz.
 • Létezik-e a külső és belő kiválasztottságban való hit, építenek-e erre eszmét, politikát, gyakorlatot a hatalmon lévők? Igen.
 • Igaz-e a magyar föld és a magyar vér kultuszára épített nemzeti egységmítosz építése, az elkülönülés, a bezárkózás, mint nemzeti létformának és a túlélést biztosító létkötelezettségnek az igenlése? Igen.
 • Igaz-e, hogy az orbáni világban fajnak tekintik a magyart, a nemzetek, kultúrák, a vér keveredését a nemzet felszámolálásához vezető hamis útnak gondolják? Igaz.
 • Igaz-e, hogy mindeközben az orbáni történelem és nemzeti karakterológia az igaztalanul megcsalt, elárult, körbekerített, sértett de igazságos magyar hon képét festi, mely elszenvedett sorscsapásait kizárólag külső ármánynak, magyarellenes összeesküvésnek köszönheti? Igaz.
 • Igaz-e az erő kultuszának megépítése az értelem, a tudomány, a művészet felett, a hétköznapi kapcsolatokban, az állam szervezésében és vezetésében? Igaz.
 • Igaz-e, hogy a nemzeti stabilitást, az egyenlő bánásmódot garantáló, biztosító és ellenőrizhető intézmények, szabályok helyett a vezér és körének nyers akarata igazgatja az országot? Igaz.
 • Létezik-e a vezérkultusz? Igen.
 • Igaz-e a folyamatos külső és belső ellenségkeresés, az állandó harci készültség és harc, az ellenfél leállítása, a nemzetből való kirekesztési, kiiktatási szándéka? Igaz.
 • Igaz-e a most hatalmon lévők kizárólagos történelmi, politikai, emberi, erkölcsi igénye a kormányzásra? Igen.
 • Igaz-e a gyengék lenézése, kihasználása, megvetése, magukra hagyása, megbélyegzése, az állam tudatos elfordulása a gyengéktől? Iskoláik, intézményeik bezárása, különleges programjaik felszámolása, a szakemberek mellőzése, elismerésük megtagadása? Igaz.

A posztban sorolt kérdések egyébként nagyjából megegyeznek a Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófusa által részletezett tíz szemponttal, ami ami alapján fel lehet ismerni egy fasiszta rendszert.

A DK elnöke azzal zárja a bejegyzést, hogy: „A baj nem az, hogy erről beszélünk, hanem az, hogy Orbán tényleg náci. Gondolom harsogó támogatóinak egy része is. Esetleg fasiszta?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!