Közel a Balaton, szépek a dombok – siófoki vállalkozó vásárolná fel a területet, ahol a lovak menhelye működik

2022. november 24. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Elővásárlási jogával élve egy főként rendezvényszervezésben és vendéglátóiparban érdekelt vállalkozó, a siófoki Plázs vezetője szeretné megszerezni azt a területet a festői szépségű Siófok-Törekin, ahol egy alapítvány évek óta gondozza az állatkínzás, a rossz tartási körülmények miatt a hatóságok által elkobzott lovakat, kecskéket, birkákat és szarvasmarhákat, írja a 24.hu. Az állatmenhely így legelői nagy részét elveszítheti, miközben a terület iránt érdeklődő vállalkozó azt ígéri, a földet meghagyná legelőnek. A menhely vezetője szerint azonban az történik, hogy egy siófoki szórakozóhely Budapesten élő ügyvezetője „helyi őstermelőként” elsőbbséget élvez egy helyben élő földművessel szemben, aki éjjel-nappal az állatokkal foglalkozik.

A Budapesttől alig több mint egy órányi autóútra lévő, Siófok feletti dombokon elterülő terület hosszú ideig nem nagyon érdekelt senkit. Évekig voltak kint az eladó-táblák, nem nagyon voltak vevők, de az utóbbi években pénzes befektetők jelentek meg. Közben évek óta itt működik 40 hektáron a Dharma Ló Menedék Alapítvány állatmenhelye, ahol több mint 130, többségében állami tulajdonú, mentett, nagytestű állatot tartanak. A gyönyörű dombokon elterülő helyet valószínűleg felértékeli, hogy innen kifejezetten szép kilátás nyílik a Balatonra. A hely onnan is ismerős lehet, hogy korábban itt rendezték a jóga, zene, a tánc és a természet szerelmeseinek a Samsara fesztiválokat, de tartanak gyerektáborokat, és nyáron bungalókat is kiadnak a „farmpingben” azoknak, akik szeretnek természetes környezetben, állatok közelségében nyaralni.

A legtöbb földet egy alapítványi tag birtokolta, ő azonban kiszállt, és egy régebbi előszerződés alapján eladta tulajdonrészét egy aktív alapítványi tagnak, Berecz Gabriellának. Ő maga is a birtokon lakik, ott gondozza az állatokat a férjével, Czinkóczky Csabával, a lómenhely vezetőjével együtt.

A földtörvény alapján azonban az adásvételi szerződéseket ki kell függeszteni az önkormányzat hirdetőtábláján, hogy az esetleges elővásárlásra jogosultak élhessenek a jogukkal, írja a 24.hu. Ekkor jelentkezett be egy siófoki férfi, aki az adásvételi szerződésben megállapított 60 millió forintot kifizetné a 31,8 hektáros területért.

Ő Barna György, a siófoki nagystrandhoz kötődő szórakozóhely, a Plázs vezetője. Az ő édesapja, Barna Sándor, akinek a birtoka éppen a lómenhely szomszédságában áll. Barna Sándor a kilencvenes években ismert vállalkozó volt a Balaton partján, ő alapította a Flört és a Palace diszkót, később Budapesten a Symbol nevű szórakozóhelyet.

Az elővásárlási jogosultságnál való döntésnél számít, hogy ki milyen háttérrel rendelkezik. A vendéglátóiparban dolgozó Barna Györgynél az „őstermelők családi gazdaságának a tagja” minősítés szerepel. A jogosultsági sorrendet a kormányhivatal a papírok alapján terjeszti elő az agrárkamarának. Czinkóczky Csaba, az alapítvány vezetője a 24.hu-nak azt mondta: a kormányhivatalnál azt a tájékoztatást kapta, hogy hajszálnyival Barna György elővásárlási joga erősebb, ezért őt javasolják a megyei agrárkamarának a tulajdonjog megszerzésére. Ez sokként érte a menhely vezetőjét, hiszen így elveszíthetik legelőik jelentős részét.

Barna György a 24.hu kérdésére azt mondta: húsz éve él Siófokon, vannak állatai, diót is termeszt, ezért döntött úgy, hogy él az elővásárlási jogával. A vállalkozó állítása szerint szereti az állatokat és meghagyná legelőnek a területet.

Czinkóczky Csaba a Telexnek küldött közleményében azt írja: a siófoki Plázs Budapesten élő tulajdonosa szeretné megszerezni a területet azzal a Berecz Gabriellával szemben, aki valóban Törekiben lakik, valódi földműves és állattartó, ő igaziból őstermelő. Berecz Gabriella az alapítvány kuratóriumi tagja, állatgondozója, kerítésjavítója, a legtöbb napon egyedül, hóban fagyban sötétben, viharban dolgozik.

„A szórakozóhely-tulaj tehát azért vesz meg 60 millióért ingatlanfejlesztésre kiválóan alkalmas területeket, mert tovább szeretné szeretgetni az állatainkat. Semmi bajuk nem lenne, ígéri. Higgyünk neki, hiszen diót is termeszt. Amúgy kezeket fel Törekiben, aki nem termeszt diót. Annyi a fa mindenhol, nálunk is több tucat. Ha Barna György ennyire szeretne állatokat simogatni, jöjjön vissza bármikor, szeretettel várjuk”

– írja közleményében Czinkóczky Csaba. Az alapítvány vezetője azt ígéri, hogy a mentett állataikat ők fogják ezután is gondozni, és a területüket minden eszközzel, akár bírósági úton is megvédik.

Az állatmenhely évek óta gondozza a hatóságoktól lefoglalt állatokat, amivel komoly segítséget nyújt az államnak. Valós állami segítséget azonban alig kaptak a jelentős kiadásokkal járó a munkához, az utóbbi időben pedig azt látták, érthetetlen akadályokba ütköznek a hivataloknál.

Az alapítvány egy ideig tanyaközpontként használhatta a közvetlen szomszédságában fekvő, üresen álló egykori nyaralót, ami a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában volt. Az MNV azonban nemrég az alapítvány tudta nélkül árverésre bocsátotta az ingatlant. Az alapítvány aztán az utolsó pillanatban hiába akart bejelentkezni az árverésre, a rendszer hosszabb ideig nem működött. Az üzemzavar miatt a határidőket azután tolták csak ki, hogy az alapítvány ügyvédje az MNV-t felügyelő gazdaságfejlesztési miniszterhez, Nagy Mártonhoz fordult panasszal, de írt az Állami Számvevőszéknek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak is.

Az ügyben Otthont a mentett lovaknak! címmel aláírásgyűjtést is indított a Dharma Ló Menedék Alapítvány. A petíciót több mint 3 ezren írták már alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!