Elárverezné az MNV a Dharma Ló Menedék Alapítvány logisztikai központját

2022. november 20. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Államilag elkobzott állatokat tartanak a siófok-töreki Dharma Ló Menedék Alapítvány területén. Augusztusban az egy éve kötött írásos megállapodásukat az Agrárminisztérium indoklás nélkül felmondta, most pedig úgy írt ki árverést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az állatmenhely logisztikai központjára, hogy arról nem értesítették őket, írja a 24.hu.

A lap szerint

amikor véletlenül tudomást szereztek minderről, majd forrásokat szerezve be akarták fizetni az árverési biztosítékot röviddel a határidő lejárta előtt, rendszerhiba miatt nem kaptak befizetési azonosítót.

Az árverésre bocsátott épület nélkülözhetetlen a 130 állatot gondozó menhelynek, mivel innen kapják a vizet, itt tárolják a takarmányt, itt végzik az irodai munkát és itt különítik el a beteg állatokat is.

Az MNV 89,3 millió forintos kikiáltási áron hirdette meg az ingatlant. Az árverésre kijelölt, magas kőfallal körülkerített ingatlant még a 90-es években építette egy vállalkozó, de csődbe ment, ami után hosszú éveken keresztül gazdátlanul pusztult az épület. A kőfalon belül az ingatlan-nyilvántartás szerint két telek volt, az egyiket az alapítvány évekkel korábban meg tudta venni, a házat azonban nem. Többször kérték, hogy hadd vásárolják meg az általuk használt ingatlant, sikertelenül.

Amikor az Agrárminisztérium tavaly nyáron megkereste az alapítványt, hogy fogadjanak be kínzás, illetve rossz tartás miatt elkobzott állatokat, újra felvetették, hogy ahhoz szükség lenne egy logisztikai központra, amire a ház ideális lenne. Az agrártárca azt ajánlotta, hogy adjanak be ingyenes használatra irányuló kérelmet az MNV-nek.

A vagyonkezelő azonban pár hónappal később visszamenőleges hatállyal havi 758 ezer forint bérleti díjat követelt az alapítványtól, amikor az a megígért támogatások elmaradása miatt csődközeli állapotban volt. Ezt követően perelte be az államot, egészen pontosan az Agrárminisztériumot az alapítvány 130 millió forintra, ami az állami tulajdonú lovak és más állatok tartását, valamint a ház rendbetételének költségét fedezné.

A 24.hu kereste az MNV-t, hogy mi indokolja az ingatlan elárvereztetését, erről miért nem szóltak az ingatlan használójának, de cikkük megjelenéséig nem reagáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!