Államilag elkobzott állatokat mentettek Siófok mellett, csak most felmondott nekik az állam

2022. augusztus 1. – 10:31

frissítve

Államilag elkobzott állatokat mentettek Siófok mellett, csak most felmondott nekik az állam
Mentett lovak a Dharma Alapítvány területén – Fotó: Dharma Ló Menedék Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

Államilag elkobzott állatokat tartanak a siófok-töreki Dharma Ló Menedék Alapítvány területén. Egy éve kötött írásos megállapodásukat az Agrárminisztérium a közelmúltban indoklás nélkül felmondta. Az alapítvány pert indít, mert az állam számításaik szerint 60 millió forinttal tartozik nekik. Bármi is lesz, nem tervezik az állatok leölését.

„Az együttműködési megállapodást öt napos felmondási idővel felmondom” – értesítette a minap levélben Nagy István agrárminiszter Czinkóczky Csabát, a Dharma Ló Menedék Alapítvány elnökét, aki öt éve nyitotta a mentett állatok kertjét a Balaton közelében, egy 40 hektáros birtokon. A magyarnarancs.hu által idézett levélben áll ez is: „Felhívom szíves figyelmét, hogy a felmondási idő lejártát követően a megállapodásból sem jog, sem követelés nem érvényesíthető, azt felhasználni, vagy arra hivatkozni semmilyen eljárásban nem lehet.” Nagy István és Czinkóczky Csaba egy éve írta alá az együttműködési szerződést.

Czinkóczky Csaba a Narancsnak így nyilatkozott a levél fentebb idézett részletéről: „Jogi képviselőnk sem tudja ezt a mondatot értelmezni, azt mondja, ő még ilyen kitétellel nem találkozott. Ettől függetlenül persze meg fogjuk támadni a felmondást – igaz, azt írták, öt napunk van rá, de ezzel az erővel akár öt percet is írhattak volna. Pert indítunk, mert az állam számításaink szerint 60 millió forinttal tartozik nekünk. Ennyibe került az államilag elkobzott állatok tartása az elmúlt öt évben.”

A felmondott megállapodásban nem szerepelt, hogy az állam fizet az alapítványnak az állatok tartásáért. Az alapítvány vezetőjének elmondása szerint az együttműködés azzal kezdődött, hogy öt éve kezdték befogadni az elkobzott állatokat, „aminek az agrártárca illetékesei nagyon örültek, mi meg úgy voltunk vele, hogy az állatok érdekét nézzük; takarmányoztuk őket, kerítést építettünk, fizettük az állatorvost”. Tavaly a minisztérium javaslatára írásba foglalták együttműködésüket. Az alapítvány vezetője szerint kezdetként ötmillió forintot és egy ingatlant kaptak, ami a területük mellett fekszik. Magától értetődőnek gondolták, hogy mivel az állattartásnak költségei vannak, előbb-utóbb pénzt is látnak majd, végül elmondásuk szerint ez nem így történt; mindig csak ígéreteket kaptak.

Szénabálát például jogszabályi akadályok miatt nem kaptak

Czinkóczky Csaba a lapnak azt is elmondta, követeléseiket nem csak szóbeli ígéretekre alapozzák, „hiszen jó néhány emailváltás is történt köztünk és az agrártárca között, és egyetlen egyben sem írják azt, hogy alaptalan a követelésünk, sokkal inkább hitegetnek bennünket. Egy alkalommal felmerült, hogy pár szénabálát tudnak adni, de mielőtt hozták volna, jött a telefon, hogy nem megy, mert jogszabályi akadályai vannak.”

Az állatmenhely vezetője úgy összegezte a történteket, hogy az elkobzott és rájuk bízott állatok gondozásával több tíz milliós tartozást halmoznak fel, majd az állam kilépett a szerződésből, mintha mi sem történt volna.

Czinkóczky Csaba a Narancsnak azt mondta, nem fogják ennyiben hagyni az ügyet, akkor sem, ha az állammal kell szembeszállniuk. Azt is leszögezte, hogy nem fogják leölni, elkergetni a több mint száz állatot, lovat, birkát, kecskét, bikát. Ez talán már csak azért sem lenne szerencsés, mert a területen éppen nyári nomád gyermektábor zajlik. Az állatok etetése az időjárás miatt jelenleg különösen aggasztó, gyakorlatilag nincsenek legelők, mert a szárazság miatt sok kiégett.

Szabó Rebeka kérdéseket tett fel

Az alapítvány által tanyaközpontként használt, a töreki birtokkal szomszédos állami ingatlan története is különös. A menhely által felújított épületet Czinkóczky Csaba elmondása szerint úgy adták nekik (ismét csak szóban), hogy ingyenesen használhatják, mire a nemzeti vagyonkezelő utólag havi 758 ezer forint bérleti díjat követel tőlük – mondja. Ráadásul éppen az agrártárca javaslatára az alapítvány már korábban beadta az ingyenes használatra irányuló kérelmét.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) országgyűlési képviselő erre vonatkozó kérdésére a közelmúltban azt válaszolta Farkas Sándor államtitkár a parlamentben: a megállapodásban az Agrárminisztérium részéről ingatlanfelajánlásra vonatkozó kötelezettségvállalás nem történt, ahogy ingatlanfelajánlás sem. A Dharma alapítvány elnöke azt mondta a Narancs.hu-nak, hogy ezt is kapásból cáfolni tudják, több emailváltás bizonyítja az ellenkezőjét annak, amit az államtitkár állít.

A képviselő ezek után azt kérdezte, milyen módon kíván segíteni az Agrárminisztérium a Dharma alapítványnak, mikor fizetik ki számukra a 60 milliós tartozást. Szabó Rebeka azt is tudni szeretné, tervezik-e rendszeres állami támogatásban részesíteni a Dharma Ló Menedék Alapítványt az ott őrzött állami lovak miatt – sok más mellett erre is várja a választ az ellenzéki képviselő az agrártárcától a törvény szabta határidőn belül.

2021-ben került a kormány elé a nemzeti állatvédelmi program, melyben a szakterület vezetésének álláspontja szerint a civilekkel történő együttműködés jóval olcsóbb, költséghatékonyabb, mint önálló befogadótelepet építeni és fenntartani – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől