Rezsigondokkal küzdenek az alapítványi iskolák is, lesz, ahol nem tudják kifizetni a számlát

2022. november 24. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 130 ezren tanulnak magánfenntartású óvodában és iskolában Magyarországon, ám a közvélekedéssel ellentétben ezeket az intézményeket nem kizárólag a felső középosztály választja: nagyon sok intézmény ugyanis speciális köznevelési feladatot lát el. Két ilyen iskolában forgatott a Deutsche Welle stábja.

A rákospalotai Meixner Iskola speciális, kisebb létszámú általános iskolai oktatást biztosít most már 22 éve. Munkájuk során névadójuk, Mexiner Ildikó módszerét követik. Az iskolát Meixner Ildikó gyógypedagógus-pszichológus és tanítványi köre alapították, azzal a céllal, hogy legyen egy hely, ahol a nyelvi és beszédbeli akadályokkal küzdő gyermekek integrált formában, intézményes keretek közt tanulhatnak. Az iskola diákjainak néhány százaléka most is ezen akadályok miatt jár épp ebbe az intézménybe. A korábbi fenntartáshoz elég volt havi 10-50 ezer forintos hozzájárulást kapniuk a szülőktől, a megnövekedett költségek miatt azonban most már egységesen 80 ezer forintot kérnek. A jelentős tandíjnövekedés miatt többtucatnyi gyereket vittek el az iskolából.

Míg a tanárok bérére kapnak valamennyi normatív támogatást az államtól, addig dologi költségekre, például rezsire semmit. A fenntartó alapítvány szeptemberben levelet írt Pintér Sándornak a nehézségek miatt – azóta sem érkezett erre semmilyen válasz.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete nyár óta tárgyal a kormányzattal azért, hogy más, sok energiát használó kis- és közepes vállalkozásokhoz hasonlóan pályázhassanak a többletköltségek felének állami megtérítésére, áll a riportban.

Egy másik iskolában, a miskolci dr. Ámbédkar Iskolában is jártak: ide javarészt hátrányos helyzetű fiatalok jönnek tanulni, akiknek kollégiumi ellátását is a fenntartó Dzsaj Bhím Triratna Buddhista Közösség állja adományokból. Ezeknek a diákoknak esélyük sincs arra, hogy a megnövekedett költségeket a szüleik majd kifizessék. Orsós János, az iskola alapító tanára azt mondta, így is folyamatosan tologatják a számlákat, mindig csak azokat fizetik ki, amik már kikapcsolási felszólítással bírnak.

Eddig havonta félmillió forint volt a gázszámlájuk, hétszeres növekedésre számítanak. Arra, hogy mi fog történni, ha megjön a magasabb gázszámla, Orsós János azt mondta: nem fogják kifizetni. „Akkor ki fogják kapcsolni. Bízunk benne, hogy addig tavasz lesz” – mondta.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!