Szijjártó javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott Gyurta Dániel

2022. november 22. – 22:00

Szijjártó javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott Gyurta Dániel
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Novák Károly Eduárdot, Románia sportminiszterét (k) 2022. január 6-án. Mellettük Gyurta Dániel külügyminiszteri főtanácsadó – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónak Novák Katalin köztársasági elnök. Az erről szóló határozat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A 2012-es londoni olimpián aranyérmet nyert Gyurta már egy ideje együtt dolgozik a külügyminiszterrel, 2019-ben lett Szijjártó Péter főtanácsadója. Akkor havi 616 ezer forintot kapott a feladatért, viszont a Hírklikk 2020-as adatigénylése szerint „sportdiplomáciában való közreműködés” címén abban az évben 11 milliót kapott a minisztériumtól. A Pécsi Stop is kikérte a külügy szerződéseit, és ezekből az derült ki, hogy tavaly 13,2 milliót kapott az egykori úszóbajnok.

Szijjártó azon az eseményen jelentette be Gyurta főtanácsadóságát, amikor együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) rektorával, Mocsai Lajossal. A miniszter beszélt a sportdiplomácia jelentőségéről, és arról is, hogy a megállapodás értelmében értelmében a külképviseletek aktívabban népszerűsítik majd a TE oktatási és tudományos tevékenységét

Az olimpia arany- és ezüstérmes, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok mellúszó 2018-ban jelentette be visszavonulását. A 2016-os riói olimpia óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és benne van a Magyar Úszó Szövetség elnökségében is.

A külügyminisztériumot megkérdeztük, hogy pontosan mit takar Gyurta nagyköveti rangja, milyen feladatai lesznek, kap-e ezért valamilyen juttatást. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!